Overslaan en naar de inhoud gaan

AP wil uitleg van Almere over mogelijke belangenverstrengeling rond privacy

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de ombudsman van Almere hebben de gemeente Almere op het matje geroepen vanwege mogelijke belangenverstrengeling. De Functionaris Gegevensbescherming blijkt ook verantwoordelijk te zijn voor het privacybeleid. Daarmee overtreedt de gemeente mogelijk de wet.
Autoriteit Persoonsgegevens
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De Functionaris Gegevensbescherming (FG) houdt binnen een organisatie toezicht op de toepassing en naleving van de privacywetgeving. Deze persoon moet daarvoor een onafhankelijke functie hebben. Alle overheden moeten zo'n functionaris hebben.

De gemeente Almere heeft ook een FG, maar diegene is dus ook verantwoordelijk voor het opstellen van het privacybeleid van de gemeente, meldt 1Almere. Een woordvoerder van de AP noemt dat tegenover de nieuwssite een situatie waarin de slager zijn eigen vlees keurt. En dat is niet zonder gevolgen: de AP kan een boete opleggen. De privacytoezichthouder gaat echter eerst in gesprek met de gemeente en kijkt op basis daarvan of verdere stappen nodig zijn. De ombudsman van de gemeente is wel bang dat de gemeente een boete krijgt en reputatieschade oploopt.

Reactie na de zomervakantie

Een woordvoerder van de gemeente laat tegenover 1Almere weten dat zij inderdaad vragen heeft gekregen van de ombudsman. Een reactie naar de pers en het verdere publiek laat echter op zich wachten. De gemeente wil eerst de ombudsman beantwoorden, "voordat we pers en andere betrokkenen informeren". De fractie van DENK heeft in de gemeenteraad vragen gesteld over de situatie. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in