Overslaan en naar de inhoud gaan

Zuid-Hollandse ambtenaren mogen website AliExpress niet bezoeken op werkapparatuur

Voor ambtenaren van de Zuid-Hollandse gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen is het niet alleen verboden om de app van AliExpress te downloaden. Ze mogen ook niet langer de website van de populaire Chinese webshop AliExpress bezoeken op werkapparatuur.

China
China
CC0/Pixabay License

In een raadsmemo valt te lezen dat alle risicovolle applicaties op basis van officiële adviezen van rijksoverheidspartners AIVD, het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en de Informatiebeveiligingsdienst (IBD) worden geweerd. De gemeenten maken zich zorgen over risicovolle applicaties uit het buitenland. Eerder werd de app TikTok al verboden.

"Het onderwerp krijgt veel media-aandacht en ook de lokale politiek heeft hier al vragen over gesteld. Er is een duidelijke werkwijze nodig om niet bij elke applicatie opnieuw vragen te krijgen. Daarom is er vastgesteld dat we enkel applicaties blokkeren op officieel advies van onze rijksoverheidspartners."

Privé-apparaten

Bij AliExpress geldt dat niet alleen de app verboden wordt, maar ook het bezoeken van de website. "Het verbod op AliExpress betekent dat er geen verbinding gemaakt mag worden met gemeentelijke systemen met een apparaat waar AliExpress op staat of op geraadpleegd wordt. Dit geldt zowel voor apparaten die door het college aan u zijn verstrekt alsmede privé-apparaten die u gebruikt voor uw raadstaken."

Ambtenaren wordt geadviseerd om de AliExpress-app te verwijderen van hun telefoons, de AliExpress-website niet te bezoeken en de browsergeschiedenis te verwijderen indien de website van de Chinese webwinkel is bezocht.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in