Overslaan en naar de inhoud gaan

Oracle trekt steun aan PostgreSQL in

De ontwikkelaars van PostgreSQL hebben een gedistribueerd systeem ontwikkeld om de ontwikkelinspanningen rond hun database te synchroniseren en te testen of toevoegingen die onder een besturingssysteem zijn ontwikkeld problemen geven op de andere besturingssystemen. Sun Microsystems ondersteunde deze ‘Build farm’ met een drietal servers onder zijn besturingssysteem Solaris; het heeft in het verleden overigens ook code bijgedragen aan PostgreSQL.
Reclamevliegtuigje Oracle
© Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)
Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0)

Oracle hield de drie servers voor het PostgreSQL-project na de overname van Sun in de lucht. Begin juli bleek de welwillende houding tegenover de open-sourcedatabase echter opeens verdwenen. Zonder aankondiging vooraf en zonder daar ruchtbaarheid aan te geven verdwenen de servers uit de lucht, meldt Andrew Dunstan in IT News Australia. Dunstan is de ontwikkelaar van de synchronisatiesoftware.

De bruuske beëindiging roept vraagtekens op over Oracles motieven. PostgreSQL is natuurlijk een concurrent, niet alleen voor Oracles eigen databaseproducten, maar met name ook voor de open-sourcedatabase MySQL die Oracle met de acquisitie van Sun in huis kreeg. Dat MySQL onder de vleugels van Oracle kwam, was en is erg omstreden. Het was voor de Europese Commissie zelfs de hoofdreden om lang te broeden op de wenselijkheid van de acquisitie van Sun door Oracle. Pas na expliciete toezeggingen van Oracle liet de commissie zijn bezwaren varen. Oprichter Monty Widenius van MySQL heeft wegens zorgen om de toekomst van zijn geesteskind zelfs bij het Europese hof beroep aangetekend tegen de goedkeuring door de Europese Commissie van de overname van Sun door Oracle.

Gebruikers lijken in redelijk groten getale hun conclusie al te trekken. Als de populariteit van tools voor het migreren van MySQL naar PostgreSQL een maat is, dan is de belangstelling voor de laatste sterk gegroeid. Het bedrijf EnterpriseDB zag het aantal downloads van zijn tools stijgen van rond de 5000 per maand begin 2009 naar meer dan 8000 eind vorig jaar. Dat brengt sommigen ertoe Oracle kwade bedoelingen toe te dichten, met name ook richting open source. Eerder werd bijvoorbeeld duidelijk dat Oracle een grotere kloof wenst aan te brengen tussen de betaalde variant van Suns besturingssysteem Solaris en de open-sourcevariant OpenSolaris. Ook de inspanningen op het gebied van OpenSolaris - of beter gezegd het ontbreken daarvan - leidden tot onvrede.

Dave Page van EnterpriseDB en contribuant aan de PostgreSQL-ontwikkelingen oordeelt desalniettemin redelijk nuchter over Oracles actie. ‘De meesten van ons gingen ervan uit dat dit vroeger of later zou gebeuren’, schrijft hij op zijn blog. ‘Sun droeg bij aan PostgreSQL, maar ik denk de de koop van MySQL door Sun het begin van het einde van hun bijdrage inluidde. Dat Sun door Oracle werd overgenomen, was alleen maar de laatste nagel aan de doodskist.’

Dat het door Oracles eenzijdige actie een heel gedoe werd om in de lacune te voorzien – Page regelde via zijn werkgever een groot deel van de vervanging – wil hij kennelijk niet verhelen. Want de titel van zijn blog luidt: ‘Cleaning up the Oracle mess’.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in