Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe details bekend over Nederlandse id-wallet: open source en gedecentraliseerd

De Rijksoverheid is al aan de slag met de ontwikkeling van een nieuwe digitale Europese identiteit. Dat maakte staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering vrijdag bekend in een online vraaggesprek met AG Connect. De Nederlandse versie van de 'Wallet' wordt open source en de data worden decentraal opgeslagen.
Torentje
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Stichting ICTU, de ICT-Uitvoeringsorganisatie van het Rijk, bouwt zelf al aan de eerste proefversie van de nieuwe digitale identiteit: een digitale kluis waarin bijvoorbeeld een rijbewijs, diploma of verzekeringsgegevens worden opgeslagen.

Met de keuze voor opensource-ontwikkeling en het decentraal opslaan van de data in de wallet wordt voldaan aan de wensen van enkele kritische experts, waaronder Bart Jacobs die eerder zijn zorgen uitte bij AG Connect. Hij pleitte voor open source en decentrale opslag zodat de data niet in handen komen van één grote commerciële organisatie.

Geen centrale database

“We vinden het belangrijk dat de data decentraal wordt opgeslagen, om te voorkomen dat er grote centrale databases ontstaan met alle risico’s die daaraan vastzitten”, zegt Van Huffelen, die vrijdag de werkagenda voor digitalisering bekendmaakte waarvan de Wallet een onderdeel is.

Op de achtergrond wordt gebouwd aan een Europees raamwerk voor digitale kluizen (id-wallets). Het voorstel is om de afspraken over Europese id-wallets per 2025 werkend te krijgen. De staatssecretaris stelt voor Nederland een ambitieuzer deadline gesteld: zij wil een eerste proefversie van een publieke open source wallet in 2023 werkend hebben.

ICTU ontwikkelt eerste versie

Van Huffelen meldt dat er is gekeken naar diverse internationale voorbeelden voor de ontwikkeling van de Wallet, waaronder Singapore, Estland en Denemarken die al met een digitale identiteit werken. “We bekijken goed wat andere landen al hebben geleerd.” Nederland gaat de eerste proefversie in eigen beheer ontwikkelen en onderhouden. Dat doet ICTU, de ICT-uitvoeringsorganisatie van het Rijk.

Er is ook ruimte voor andere initiatieven vanuit de markt voor de uiteindelijke versie. “Maar we vinden het belangrijk om ook zelf met de technologie te experimenteren, zodat we ook eisen kunnen stellen aan de andere aanbieders van wallets.” De uiteindelijke Wallet moet voldoen aan de eisen die het kabinet belangrijk vindt: “Onder meer open source ontwikkeling en decentrale opslag van de data”, somt Van Huffelen op.

Dataminimalisatie

De Wallet kan volgens Van Huffelen vele voordelen bieden, waaronder dataminimalisatie. “Wanneer je je rijbewijs moet laten zien of identiteitskaart is een groen vinkje van de wallet genoeg. Je hoeft niet langer overal je gegevens te laten zien. Zo houden burgers regie over hun gegevens, die nu worden verspreid over vele plekken.”

Het gebruik van de Wallet wordt niet verplicht gesteld. “Voor mensen die er niet mee willen werken blijven er alternatieven. De afspraak is dat overheidsdienstverlening ook niet digitaal moet blijven werken. Bellen en langsgaan blijft altijd mogelijk voor wie daar behoefte aan heeft.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in