Overslaan en naar de inhoud gaan

Van Huffelen reageert op blockchain-zorgen rondom Europese digitale ID

Wetenschappers waarschuwden bij Follow The Money voor de toepassing van blockchain bij de ontwikkeling van een Europese Digitale Identiteit (EiD). Volgens staatssecretaris Alexandra Van Huffelen (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) betreft het één pilot. Het staat niet vast dat deze ook wordt doorgezet.
Staatssecretaris Van Huffelen
© Rijksoverheid
Rijksoverheid

De SP vroeg naar aanleiding van het artikel waarom er gekozen is voor blockchain bij de ontwikkeling van de EiD. Van Huffelen schrijft in haar antwoord dat de toepassing van blockchain slechts één (Europese, red.) pilot betreft die momenteel niet aan burgers wordt aangeboden. Bij de Nederlandse EiD, genaamd DigiD, wordt de technologie in zijn geheel niet gebruikt.

Van Huffelen geeft verder aan dat ze zeer kritisch kijkt naar de mate waarin blockchain in de toekomstige infrastructuur voor digitale identiteiten wordt gebruikt. “Niet alleen vanuit het oogpunt van privacy, maar ook vanuit duurzaamheid. Het maatschappelijke doel staat in het Nederlandse beleid voorop, niet de ondersteunende technologie.”

Mensen benadelen

Kamerlid Leijten wilde ook weten hoe de minister wil voorkomen dat blockchaintechnologie bij de Europese Digitale Identiteit mensen ernstig kan benadelen, omdat zij aan een systeem vastzitten en daar alleen afstand van kunnen nemen met grote persoonlijke consequenties. Van Huffelen stelt daarop dat ze bekend is met de kritiek en dat er momenteel onderzocht wordt hoe blockchain kan worden gebruikt zonder dat er persoonsgegevens worden opgeslagen.

Van Huffelen benadrukt daarop nogmaals dat niet vast staat dat blockchain gebruikt gaat worden. “Het maatschappelijke doel staat in het Nederlandse beleid voorop, niet de ondersteunende technologie.”

Op de vraag van de SP of Van Huffelen de kritiek begrijpt van experts, die aangeven dat mensen eigenaar lijken te zijn van hun eigen data, maar daarin ondermijnd worden door verdienmodellen van aanbieders van digitale identiteiten, zegt van Huffelen dat ze zorg deelt, maar ze stelt ook dat er afdoende waarborgen getroffen zijn.

Het volledige antwoord op de vragen is hier te lezen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in