Overslaan en naar de inhoud gaan

Onduidelijkheid over Google Analytics duurt voort: Complexe zaak

Ook in 2023 is er nog altijd grote onduidelijkheid over de toekomst van Google Analytics in Nederland. Een onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens, dat mogelijk een verbod oplegt, had in 2022 moeten worden afgerond, maar dat is niet gelukt. Toezichthouders in Europa oordelen intussen verschillend over de zaak.
Google Analytics
© Google
Google

De Autoriteit Persoonsgegevens plaatste een jaar geleden een informatiepagina over Google Analytics waarin werd gewaarschuwd dat het gebruik Google Analytics mogelijk binnenkort niet meer is toegestaan. Er is echter nog altijd geen besluit genomen. Europese lidstaten lijken totaal verschillend te denken over het programma.

Waarschuwing

De waarschuwing voor een mogelijk einde in Nederland werd verstuurd nadat de Oostenrijkse Datenschutzbehörde (DSB) stelde dat het gebruik van het programma niet conform de AVG-regelgeving is. Met Google Analytics zou er in alle gevallen persoonlijke data naar Google in de Verenigde Staten worden verstuurd, zoals IP-adressen en browserparameters.

Ook de Italiaanse privacytoezichthouder Garante constateerde dat Google Analytics data verzamelt en verstuurt naar datacentra in de VS op een manier die in strijd is met de Europese privacyrichtlijn. Denemarken volgde kort daarop met eenzelfde besluit.

Lijnrecht tegen elkaar in

Terwijl de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegeven zich nog over de zaak boog, nam Spanje in december 2022 een besluit dat lijnrecht ingaat tegen het oordeel van andere Europese landen. De Spaanse toezichthouder beoordeelde dat Google Analytics juist wél voldoet aan de eisen uit de AVG. Daarmee is er grote onduidelijkheid ontstaan over de situatie in Nederland. 

Wanneer dat er gaat komen is nog niet duidelijk, ook niet nu de deadline voor het onderzoek niet gehaald is. Een woordvoerder van de Autoriteit Persoonsgegevens laat weten dat ‘onvoorziene omstandigheden de zaak complexer maken dan verwacht’. Een inschatting van wanneer de resultaten worden verwacht kan nog niet worden gegeven.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in