Overslaan en naar de inhoud gaan

Juridische strijdbijl weer opgegraven: Franse politicus wil Data Privacy Framework van tafel

Het Franse parlementslid Philippe Latombe stapt naar het Europees Gerechtshof om het ‘EU-US Data Privacy Framework’ aan te vechten. Dankzij de overeenkomst was het na een lange juridische strijd voor bedrijven weer mogelijk om persoonsgegevens van Europa naar de VS te sturen.

strijd
strijd
Shutterstock

De Europese Commissie en de Amerikaanse regering maakten twee maanden geleden een einde aan jaren van juridische onzekerheid voor bedrijven rondom het mogen uitwisselen van gegevens. Ze lijken zich dankzij Latombe alweer op te moeten maken voor een nieuwe juridische strijd, meldt Politico.

In 2020 klapte het Privacy Shield, de opvolger van Safe Harbor-overeenkomst, waarna er bijna 2,5 jaar onduidelijkheid heerste. Het Hof van Justitie van de EU verklaarde het akkoord destijds nietig omdat er zorgen bestonden over Amerikaanse inlichtingendiensten die gemakkelijk toegang kregen tot data van Europese burgers. In juli werd er na lange onderhandelingen dan toch een akkoord bereikt.  Het Data Privacy Framework zou alweer de derde regeling kunnen zijn die nietig wordt verklaard.

Onvoldoende garanties

“De tekst die voortvloeit uit deze onderhandelingen is in strijd met grondrechten van de Europese Unie. Er zijn onvoldoende garanties dat de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) wordt gerespecteerd”, aldus Latombe in zijn verklaring. Latombe geeft bij Politico aan dat het verdrag om die reden onmiddellijk moet worden opgeschort.

Daarnaast diende hij ook een bezwaar in vanwege procedurele regels. Zo is het Data Privacy Framework alleen in het Engels aan de EU-landen bekendgemaakt en niet gepubliceerd in het Publicatieblad van de EU. Hij heeft de Franse regering en de Franse privacywaakhond CNIL op de hoogte gebracht van zijn besluit.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in