Datagedreven Maaswaterkwaliteit wint award Toekomstmaker van het Jaar
Het datagedreven project voor waterkwaliteit 'De Schone Maaswaterketen' heeft de award ‘Toekomstmaker van het Jaar’ gewonnen. Deze prijs is uitgereikt tijdens het Weconomics Congres 2025, waar bouwen aan een duurzame toekomst centraal stond. Het winnende project draait om uitwisseling van essentiële data tussen overheden en waterbedrijven voor effectieve bescherming van de waterkwaliteit van de Maas. Die rivier is de bron van drinkwater voor 7 miljoen mensen.

Het project adresseert toenemende verontreiniging van de Maas. Uitdagingen daarbij zijn onder andere het vastleggen en beter toegankelijk maken van meetgegevens in de keten, plus gebruik van AI voor verwerking van data. Voor betere samenwerking in de keten is een gedeelde, veilige digitale infrastructuur noodzakelijk.
Gedeelde en gecontroleerde data
'De Schone Maaswaterketen' krijgt nu een prijs ter waarde van 10.000 euro, waarmee het een prototype kan ontwikkelen van een nieuwe data-infrastructuur. Daarin moeten bijvoorbeeld meetresultaten niet langer alleen lokaal worden opgeslagen. Ook zal er een gedeelde boekhouding worden ontwikkeld op basis van het principe van ‘Datagedreven organiseren’: feiten vaststellen met betrouwbare sensoren en analysemethoden, en daar consensus over vinden.
Vervolgens worden deze data zodanig opgeslagen dat feiten waar consensus over is níet eenzijdig en achteraf aangepast kunnen worden. Vervolgens wordt er gericht toegang verschaft tot deze gedeelde en verzekerde boekhouding. Tenslotte kan met bijvoorbeeld AI betrouwbare data verrijkt worden om zo weer betere beslissingen te kunnen nemen.
Mededinger
De winnaar was één van drie genomineerde projecten, waarvan er in totaal twee IT-verbonden zijn. Het andere techgerelateerde project is '5 mei: de bevrijding van Big Tech', dat zich richt op het thema vrijheid in de context van Amerikaanse techreuzen waar bedrijven, organisaties en mensen in grote mate afhankelijk van zijn.
De inzet van dat andere genomineerde project is dat er op 5 mei ook aandacht moet zijn voor bevrijding van Big Tech. "Terwijl oorlogen en geopolitieke spanningen toenemen; terwijl overheden massaal surveillancetechnologie inzetten en terwijl bedrijven steeds dieper in onze levens doordringen, verliezen wij langzaam maar zeker de controle over onze communicatie, ons gedrag en onze autonomie", aldus de pitch voor dit toekomstgerichte project.
Schoon drinkwater, niet vanzelfsprekend
Het relatief lokaler gerichte 'De Schone Maaswaterketen' heeft de andere twee genomineerden weten te verslaan, voor de award ‘Toekomstmaker van het Jaar’. Organisator Weconomics stelt dat de maatschappelijke relevantie van het winnende project groot is. "Want wie is niet gesteld op schoon drinkwater? Voor velen is dit een vanzelfsprekendheid, maar voor de ketenorganisaties, die dit moeten realiseren, wordt het steeds moeilijker de kwaliteit te garanderen", aldus het persbericht van de stichting.
Op het jaarcongres van Weconomics (dat 3 april plaatsvond) zijn zo’n 130 professionals uit onderwijs, bedrijfsleven en overheid samengekomen. Zij hebben daar de pitches van de drie genomineerde projecten beoordeeld, de initiators bevraagd en vervolgens gestemd voor toekenning van de award.
Duurzamer, digitaler, decentraler en mensgerichter
Het thema van het congres was ‘Succesvolle Turbulente Tijden’ met als centraal vraagstuk hoe organisaties duurzamer, digitaler, decentraler en mensgerichter te organiseren in een tijd vol verandering. Dat thema en vraagstuk sluiten volgens Weconomics naadloos aan bij de winnaar van de award.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee