Overslaan en naar de inhoud gaan

Datacenters gaan met miljoenen overheidssteun Britse huizen verwarmen

De Britse overheid steekt 41,4 miljoen euro (36 miljoen pond) in een project om restwarmte van datacenters te gebruiken voor het verwarmen van huizen en bedrijven. In totaal 10.000 nieuw te bouwen huizen in het westen van Londen worden op het warmtenet aangesloten, net als 250.000 m2 commerciële bedrijfsruimte. 

Het Britse ministerie DESNZ (Department for Energy Security and Net Zero) heeft de plannen gepresenteerd, maar ze zijn nog niet erg goed uitgewerkt, constateert The Register. Zo is het bijvoorbeeld onduidelijk of het gaat om gebruik van de restwarmte van nog te bouwen datacentra of dat het koelwater van datacentra in de buurt van het project Old Oak and Park Royal Development Corporation wordt omgeleid. Het is nog onderdeel van de onderhandelingen en daarom kan daar nog geen informatie over worden gegeven, is het antwoord dat DESNZ gaf naar aanleiding van vragen van The Register. 

Ook in Nederland bestaan plannen

Volgens de nieuwssite is ook in Groningen sprake van onderhandelingen over het gebruik van koelwater van datacentra van Bytesnet voor het verwarmen van enkele duizenden huizen. Er zijn echter ook kritische geluiden. Het onbehandelde koelwater op zich is namelijk niet heet genoeg om huizen te verwarmen. Dus moet er een warmtepomp aan te pas komen om de vereiste temperatuur te bereiken en dat kost ook weer energie. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in