Overslaan en naar de inhoud gaan

TU Eindhoven boekt succes met beleid voor 'mannenstop'

Op de technische universiteit in Eindhoven, de TUe, is het aantal vrouwelijke wetenschappers dat instroomt, nu gelijk aan het aantal binnenkomende mannelijke collega's. Eerder was maar 30 procent van de nieuwkomers op dergelijke functies vrouw.

vrouwen TU Eindhoven
foto: Sicco van Grieken
TU Eindhoven

In de afgelopen vijf jaar is het aantal vrouwen in de vaste wetenschappelijke staf van de TU/e toegenomen van 134 naar 208. "Daarmee groeide het percentage vrouwen in die staf, die bestaat uit hoogleraren, universitaire hoofddocenten en universitaire docenten, van 22 naar 29 procent", aldus de universiteit in een verklaring.

Vrouwen voorrang geven

In 2019 begon de organisatie een speciaal programma, vernoemd naar de vermaarde wetenschapster Irène Curie, om meer vrouwen aan boord te krijgen. Mannen maken daardoor aanvankelijk geen kans op een deel van de functies: "Het programma heeft als belangrijkste kenmerk dat voor aangewezen wetenschappelijke vacatures alleen vrouwen kunnen reageren gedurende de eerste zes maanden van de werving", aldus de onderwijsinstelling.

"Dat deed bij de introductie internationaal veel stof opwaaien. Het doel is niet alleen het bevorderen van gelijke waardering en kansen voor vrouwen en mannen, maar ook het verhogen van de kwaliteit van onderwijs en onderzoek. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een divers personeelsbestand leidt tot betere strategieën, creatievere ideeën en snellere innovatie", voegt de TU/e eraan toe.

Omslagpunt bij 30 procent

Het Irène Curieprogramma wordt dan ook voortgezet. Het streven is om in de komende jaren in alle faculteiten het percentage van 30 procent te halen. De TU/e meldt dat het is aangetoond dat bij dat percentage een minderheid geen minderheid meer is, maar een volwaardige positie en invloed heeft. Om dat voor elkaar te krijgen blijft de TU/e Irène Curie-vacatures aanbieden op faculteiten die nog niet voldoende vrouwen hebben in de vaste wetenschappelijke staf.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RV
Rienk de Vries 19 juni 2024

Dus niet bij gelijke geschiktheid voor de vrouwelijke kandidaat kiezen, maar mannen volledig buitenspel zetten. En de kwaliteit zou omhoog gaan, terwijl een keuze gemaakt moet worden uit een veel kleinere populatie. Bijzonder. Zou dit ook in andere sectoren werken waar mannen 'oververtegenwoordigd' zijn? ingenieurs? de bouw?

HB
Henk van Bart 19 juni 2024

Absoluut niet relevant binnen de kaders van AGconnect.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in