Overslaan en naar de inhoud gaan

Techwerknemers vinden diversiteit belangrijk, maar de praktijk toont dat nog niet

Twee derde van de Nederlandse techwerknemers vinden het belangrijk dat in hun organisatie actief stappen ondernomen worden om diversiteit te bevorderen. Maar als initiatieven concreter worden, groeit de kritiek. Dat blijkt uit het State of Inclusion in Dutch Tech-rapport van Diverse Leaders in Tech en Motivaction, waarvoor 1.037 techmedewerkers in Nederland bevraagd werden.

Divers team aan mensen
Shutterstock.com

Maar liefst 62% van de respondenten in het onderzoek vindt dat diversiteit bijdraagt aan een positief imago en het bereik van diverse doelgroepen. Daarnaast vindt de helft het belangrijk dat op dit gebied stappen genomen worden binnen organisaties, vanwege sociale overwegingen. 

Toch blijkt de praktijk anders, in ieder geval wel wat betreft een daadwerkelijk inclusieve werkvloer. Volgens het onderzoek heeft 1 op de 4 vrouwen in het afgelopen jaar melding gemaakt van ongepast gedrag en is 1 op de 3 respondenten naar eigen zeggen huiverig om met iemand met een hoofddoek op samen te werken. 

Werknemers met een niet-Westerse migratie-achtergrond geven bovendien aan dat ze niet graag hun mening uiten vanwege zorgen over veiligheid. Ook hebben ze minder het gevoel hebben dat ze thuis horen binnen het bedrijf en het gevoel dat ze minder erkend worden door hun collega's. 45% van de groep met een niet-Westerse achtergrond zegt bovendien niet gelijk behandeld te worden, aldus het onderzoek. Dat terwijl 77% van alle techwerkers in het onderzoek juist denkt dat iedereen gelijke kansen krijgt. 

'Onderwerp overdreven'

Uit het onderzoek blijkt verder dat zeker mannen vinden dat het belang van diversiteit op de werkvloer overdreven wordt. 47% van de mannelijke respondenten vindt dit, tegenover 24% van de vrouwen. 34% van de mannen ziet bovendien de toegevoegde waarde niet. 86% van de vrouwen vindt juist dat diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie belangrijk is voor het bedrijfssucces.

“Er is sprake van een inclusie-perceptiekloof die we niet mogen negeren”, stelt Ingrid Tappin, Director Diverse Leaders in Tech bij Techleap. “Organisaties moeten dit signaal serieus nemen en investeren in educatie en begrip rondom de waarde van diversiteit en inclusie. Door deze aspecten meetbaar te maken, kun je diversiteit benutten als een katalysator voor bedrijfssucces en creëren we een gelijke omgeving voor alle medewerkers.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in