Overslaan en naar de inhoud gaan

Fout met informatiekoppeling Belastingdienst zorgde voor onterechte UWV-boetes

Het UWV trekt 5000 boetes in omdat deze volgens de uitkeringsinstantie onterecht zijn gegeven. De boetes (ter waarde van 6,8 miljoen euro) zijn sinds maart 2020 opgelegd aan mensen met een uitkering voor arbeidsongeschiktheid. Het UWV beschuldigde hen van het niet, onjuist of te laat aanleveren van informatie over bijverdiensten naast de uitkering. Maar naar nu blijkt, beschikte het UWV gewoon over die gegevens.

UWV-kantoorgebouw
Shutterstock.com

De informatie was namelijk afkomstig van de Belastingdienst, maar niet gekoppeld aan de gegevens van de cliënten van het UWV. "Daarmee betreft het niet langer een schending van de Inlichtingenplicht, is de boete onterecht en is UWV van mening dat het niet langer gepast is om de eerder opgelegde boetes te handhaven", stelt de instantie in een verklaring. Een woordvoerder licht toe dat de meeste mensen hun boete, die tussen de 40 en 5000 euro kon bedragen, al hadden betaald.

Informatie aanvullen

Johanna Hirscher, lid van de raad van bestuur, zegt dat het UWV rekening moet houden met de complexiteit van wetgeving. "Een onderdeel daarvan is dat wij steeds vaker informatie, over bijvoorbeeld inkomen naast een uitkering, zelf kunnen invullen voor de cliënt op basis van gegevens van de Belastingdienst." En dat is niet gebeurd, constateert zij. "Dit had niet zo moeten gebeuren en heeft tot onnodige boetes geleid. Daarom herzien wij nu deze boetes", legt Hirscher uit.

De cliënten die een boete hebben ontvangen, hoeven volgens het UWV niet zelf contact op te nemen. De uitkeringsinstantie licht hen persoonlijk in met een telefoongesprek en een daaropvolgende brief. Volgens de woordvoerder volgt daarna "zo snel mogelijk" de terugbetaling.

Eerder: onrechtmatige risicoscan

Het is niet de eerste keer dat het UWV terugkomt op eerder opgelegde boetes. In november draaide de instantie nog 703 boetes terug die waren gegeven op basis van onrechtmatig verkregen informatie. De straffen waren uitgedeeld met behulp van een omstreden 'risicoscan' voor het opsporen van WW-fraude door mensen die in het buitenland zijn. Dat systeem werd in februari stilgelegd.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in