Overslaan en naar de inhoud gaan

UWV stelt grote veranderingen uit om problemen met cruciale IT-systemen

Het UWV moet grote veranderingen uitstellen vanwege werkzaamheden aan IT-systemen die cruciaal zijn voor onder meer de verstrekking van uitkeringen. Dat meldt minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Karien van Gennip in een brief aan de Tweede Kamer.
UWV
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De inwerkingtreding van Besluit IKV, die al eerder uitgesteld was, wordt per 1 januari 2025 opnieuw uitgesteld. Met het besluit wordt definitief vastgelegd wat de inkomstenverhouding (IKV) is tussen werknemers en werkgevers en wanneer die begint en eindigt. Dat heeft onder meer gevolgen voor werknemers die opnieuw in dienst worden genomen, contracturen uitbreiden of via UWV een uitkering krijgen. Zij krijgen verschillende IKV-nummers en niet langer één IKV-nummer.

De minister schrijft dat het besluit deze keer wordt uitgesteld omdat UWV op dit moment niet kan garanderen dat de veranderingen per 1 januari 2025 geïmplementeerd kunnen worden.

“Dit komt door werkzaamheden die UWV moet verrichten aan ICT-systemen die cruciaal zijn voor onder meer de uitkeringsverstrekking en de toerekening van uitkeringen aan werkgevers. Een deel van deze systemen is verouderd, wat de foutgevoeligheid vergroot”, aldus Van Gennip. Het oplossen van die problemen blijkt fors meer werk te zijn dan vooraf was bedacht.

Nieuwe inzichten over urgentie

“In het afgelopen najaar zijn binnen UWV nieuwe inzichten ontstaan over de urgentie, reikwijdte en impact van deze vervanging. Spoedige vervanging is noodzakelijk om de uitkeringsverstrekking niet in gevaar te brengen. Doordat UWV prioriteit moet geven aan deze vervanging blijft er onvoldoende capaciteit over om te garanderen dat het Besluit IKV per 2025 geïmplementeerd kan worden.”

Uit onderzoek van Binnenlands Bestuur, iBestuur en AG Connect werd onlangs duidelijk dat het UWV kampt met een enorm tekort aan IT’ers. De organisatie zocht in oktober nog zo’n 250 collega’s. Diverse experts waarschuwden destijds voor mogelijk ontwrichtende werking die een tekort aan IT’ers kan hebben op de overheid.

Nieuw datacenter

In 2023 moet een belangrijk IT-project van UWV worden afgerond: de overgang naar een nieuw datacenter. De transitie is in volle gang, maar pakt tientallen miljoenen euro's duurder uit dan gepland en kent de nodige vertraging.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in