Overslaan en naar de inhoud gaan

Vakbond bezorgd over 'ongebreidelde dataverzameling' overheid

De FNV zegt zich grote zorgen te maken over de "ongebreidelde en onterechte dataverzameling" vanuit de overheid. De vakbond reageert daarmee op het jaarverslag van de Autoriteit Persoonsgegevens, waarin AP-voorzitter Aleid Wolfsen felle kritiek uit op het gebruik van "ondoordachte algoritmes" en de "datahonger" bij de overheid.

data, vergaren, analyseren
Shutterstock.com

"Er melden zich nu al met regelmaat uitkeringsgerechtigden en klokkenluiders bij ons met misstanden die ontstaan zijn door de doorgeslagen jacht op fraudeurs", zegt FNV-voorzitter Kitty Jong. "Vaak op basis van foutieve data. De lat rond dataverzameling moet niet steeds lager maar veel hoger dan hij nu is."

Vrees voor Big Brother

De vakbond zegt zich ook zorgen te maken over de Wet gegevensverwerking door samenwerkingsverbanden, die regelt dat overheden, instanties en bedrijven persoonsgegevens met elkaar kunnen delen. Privacyvoorvechters spraken van de 'Big Brother'-wet. Volgens Jong zet die wet "alle sluizen open voor nog meer ongebreidelde en onterechte dataverzameling" en ligt "een volgend privacydrama" op de loer.

Dit kan individuele burgers, maar ook groepen mensen én organisaties plus bedrijven raken. Vergaande verzameling van data waar fouten in kunnen schuilen, of die bijvoorbeeld ten onrechte trends lijken aan te duiden, kunnen tot veel misstanden leiden. In de praktijk is al gebleken dat fouten in overheidsinformatie flinke impact en lange nasleep kunnen hebben.

Als overleden te boek staan

Berucht is het geval van de Rotterdammer die jarenlang als overleden te boek stond in diverse overheidsdatabases. Voor zulke fouten is inmiddels wel het meldpunt voor foute overheidsdata opgericht, maar daarvoor moet dan wel - ook buiten de overheid zelf - bekend en duidelijk zijn dat er sprake is van onjuiste informatie. Bovendien kan het kwaad dan al wel zijn geschied, zoals bij het toeslagenschandaal dat nu na jaren nog altijd niet is opgelost.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in