Overslaan en naar de inhoud gaan

Slim security-advies van Bits of Freedom: verzamel alleen noodzakelijke gegevens

Bedrijven en organisaties moeten zich beperken tot het verzamelen van alleen noodzakelijke persoonsgegevens vanwege het risico op datalekken. Dat zegt Rejo Zenger, beleidsadviseur bij Bits of Freedom, in een reactie op het rapport van de Autoriteit Persoonsgegevens over het aantal meldingen van datalekken. Ook pleit hij voor strengere handhaving bij overtredingen van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

datalek
CC BY 2.0 - Flickr

De AP ontving in 2023 25.694 meldingen, 21 procent meer dan het jaar ervoor. De privacywaakhond van de overheid maakt zich zorgen. Bits of Freedom, een Nederlandse stichting die opkomt voor digitale burgerrechten, deelt deze zorgen. Volgens Zenger is een mentaliteitsverandering nodig bij bedrijven over hoe ze moeten omgaan met het verzamelen van persoonsgegevens.

Weinig drempels voor dataverzameldrift

"De digitale technologie maakt het heel makkelijk om gegevens te verzamelen en te bewaren. Je voegt zo een extra regel toe aan een onlineformulier. Vroeger had je kasten nodig om alle dossiermappen met informatie in te bewaren. Nu heb je nog weinig drempels."

Volgens de beleidsadviseur realiseren bedrijven en organisaties zich te weinig dat al die persoonsgegevens een groot risico met zich meebrengen. "Het is moeilijk die gegevens goed te beschermen." Hij vindt daarom dat bedrijven zich moeten beperken tot het vragen van informatie die strikt noodzakelijk is voor het leveren van hun dienst. "Waarom zou je je telefoonnummer moeten opgeven als je iets bestelt in een webshop?"

Het uitlekken van gegevens als naam, adres en woonplaats lijkt volgens Zenger misschien niet zo gevoelig. "Maar dat ligt anders als je een ex-partner hebt die je stalkt en je daardoor net bent verhuisd naar een nieuw adres."

'Handhaving moet scherper'

De beleidsadviseur wil verder betere handhaving bij overtredingen van de AVG. "Het feit dat er heel veel overtredingen zijn, zonder dat de toezichthouder zichtbaar optreedt, laat zien dat er nog veel schort aan de handhaving. En het is niet alleen het bedrijfsleven, maar ook de overheid die de wet doorlopend overtreedt, zoals de Belastingdienst." Volgens hem wordt de overheid zelden beboet. "Handhaving is niet makkelijk, maar het moet echt scherper want er gaat nog veel te veel mis."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in