Regering nekt IT-project van archieven

"Het digitaliseringswerk wordt uitgevoerd door sociale werkvoorziening Breed uit Nijmegen. Aanvankelijk was het de bedoeling het project volgend jaar af te ronden, maar door gebrek aan mankracht is er een kans dat we die einddatum halen", zegt Siem van der Woude van het Friese archief Tresoar. Deze instelling werkt samen met de Rijksuniversiteit Groningen en Statens Arkiver, het Deense nationale archief.
De overheid bezuinigt niet alleen op de archiefsector, ook de sociale werkvoorziening zien zich geconfronteerd met minder fondsen. Daardoor kan Breed minder mensen op het project zetten dan aanvankelijk gedacht. En minder mensen betekent een lagere uitvoeringssnelheid voor het project.
Sociale werkplaats speelt cruciale rol
De samenwerkende instituten zetten hele project is aan het eind van 2008 op met een subsidie van NWO, waarna zij een ingewikkeld traject volgden om te voldoen aan alle Europese regels voor aanbesteding. Hieruit kwam de sociale werkplaats als beste uit de bus. Het was aanvankelijk de bedoeling dat de werkplaats zo'n 18.000 documenten per maand in leesbare tekst zou omzetten. Doordat ook meer correctie noodzakelijk bleek, is die snelheid nu gedaald tot de circa 10.000 records per maand die men nu aan de database toevoegt.
Deze database is van groot belang voor de wetenschap, die de gedigitaliseerde gegevens kan gebruiken voor het maken van economische modellen. Inmiddels hebben de wetenschappers al deelonderzoeken uitgevoerd, onder andere onderzoek naar het belang van de Nederlandse markt voor maritiem transport. Onderzoekster Ana Crespo-Solana uit Madrid heeft een deel van de gegevens al toegepast bij een onderzoek naar Spaans-Nederlandse handelsnetwerken in de 18e eeuw.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee