Overslaan en naar de inhoud gaan

G7 stemt vandaag over gedragscode voor AI

De zeven grote economieën, verenigd in het G7-overleg, hebben een gedragscode klaar voor bedrijven die toepassingen op basis van kunstmatige intelligentie ontwikkelen. Vandaag wordt er over gestemd.

Het gaat om een vrijwillige gedragscode die aangeeft hoe de verschillende landen omgaan met het toezicht op AI en de bijbehorende privacyproblematiek en veiligheidsrisico's. Persbureau Reuters zag dit weekend al het concept van deze gedragscode in. 

Het overleg dat resulteerde in dit concept, startte al in mei nadat tijdens de G7-top in Hiroshima besloten was dat er een gezamenlijk standpunt moest komen om de risico's en potentieel misbruik van de technologie te beperken. 

Alertheid en transparantie

Het concept bestaat uit een lijst met 11 punten die tot doel hebben te komen tot 'wereldwijd veilige en betrouwbare AI. Ze moeten richting geven aan acties van organisaties die de meest geavanceerde AI-systemen ontwikkelen, "waaronder de meest geavanceerde foundation models en generatieve AI-systemen", staat in het document te lezen. 

Zo worden organisaties aangemoedigd de juiste maatregelen te nemen om risico's te identificeren, evalueren en beperken gedurende de hele levenscyclus van AI, maar ook incidenten en patronen van misbruik aan te pakken wanneer de AI-producten eenmaal op de markt zijn gebracht. Zij moeten open zijn in hun rapportages hierover.

Europa is al langer een voorvechter van degelijke wet- en regelgeving op het gebied van AI. Japan, de VS en de landen in Zuid-Oost Azië zijn daarentegen minder geneigd tot daadkrachtig ingrijpen om de economische voordelen van de ontwikkeling niet in de weg te zitten. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in