Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoogrisico algoritmes Justitie komen pas over twee jaar in Algoritmeregister

Het ministerie van Justitie en Veiligheid denkt het Algoritmeregister over twee jaar up-to-date te hebben. Eind 2025 moeten dan alle zogeheten ‘hoog risico’-algoritmes geregistreerd zijn. Nu staan er 264 algoritmes in het Algoritmeregister van de Nederlandse overheid.

Minister van Justitie
Rijksoverheid (foto: Martijn Beekman)

Dat meldt demissionair minister van Justitie Dilan Yeşilgöz in een brief aan de Tweede Kamer. Er is volgens haar sprake van een forse inspanning omdat hierbij tientallen organisaties met een groot aantal algoritmen betrokken zijn. Daarnaast krijgt het ministerie er geen extra geld voor om de algoritmes te laten registreren.

'Niet volledig kunnen publiceren'

Ook zijn er volgens de minister uitzonderlijke gevallen waarbij registratie van algoritmen een opsporingsbelang kan ondermijnen. Hierdoor zouden de betrokken algoritmen niet volledig gepubliceerd kunnen worden. Wel wordt er volgens haar naar gestreefd zo transparant mogelijk te communiceren over de algoritmen die worden gebruikt.

In het register moeten overheden informatie publiceren over hun algoritmes zodat duidelijk is of sprake is van discriminatie. Dat moet duidelijk maken of er sprake is van discriminatie in de algoritmes. Het Algoritmeregister is in 2022 van start gegaan.

Conflicterend met planning Van Huffelen

Demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering liet eerder deze maand weten dat het register nog geen zicht biedt op de 'hoog-risico' algoritmes die binnen de Rijksoverheid worden gebruikt. Ook liet zij toen weten dat het kabinet ervan uitgaat dat het register in 2025 volledig gevuld zal zijn. Duidelijk is nu dat Justitie en Veiligheid denkt daar zeker nog twee jaar voor nodig te hebben,

"Het ministerie van Justitie en Veiligheid onderschrijft het belang van transparantie over algoritmen die binnen het JenV-domein worden gebruikt. Ik vind het belangrijk dat burgers kunnen begrijpen welke algoritmen voor welke doeleinden worden ingezet en hoe dit op een verantwoorde manier gebeurt", aldus Yesilgöz. "Algoritmen zijn noodzakelijk om JenV-medewerkers te ondersteunen in het uitvoeren van hun werkzaamheden. Mede dankzij algoritmen kunnen zij hun werk sneller en beter doen."

Het ministerie heeft tot nu toe twaalf algoritmes in het register geplaatst. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in