Overslaan en naar de inhoud gaan

'Algoritmeregister Nederlandse overheid amper gevuld'

Nederlandse overheden hebben in de afgelopen zes maanden slechts acht algoritmes toegevoegd aan het Nederlandse algoritmeregister. Dat meldt Tweakers op basis van eigen onderzoek. Bij de start telde het register 109 algoritmes. Nu zijn dat er 117.
Algoritme
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Volgens Tweakers lijkt het algoritmeregister, dat in december 2022 van start is gegaan, weinig te leven bij de Nederlandse overheid. In het register wordt informatie vrijgegeven over algoritmes die Nederlandse overheden gebruiken voor automatische en semiautomatische besluitvormingen.

Een einddoel voor het algoritmeregister is nooit bekendgemaakt. Staatssecretaris Van Huffelen zou het register altijd als een lopend proces hebben gezien. "Aanmeldingen zijn op dit moment nog vrijwillig. Maar het gaat verplicht worden, mede op verzoek van de Tweede Kamer", schrijft een woordvoerder van de staatssecretaris aan de website.

Capaciteitstekort

"We zien dat organisaties er mee bezig zijn, hoewel zij nog niet gepubliceerd hebben in het Algoritmeregister. Voorafgaand aan het invullen van de velden is het belangrijk dat de relevante algoritmes geïnventariseerd worden en dat de verantwoordelijkheden daaromheen ook intern goed geregeld worden. Het registreren heeft dus een lange doorlooptijd, maar ook niet bij elke organisatie nog urgentie. Capaciteitstekort speelt daarbij een rol."

Tegenover de website laat Van Huffelen via haar woordvoerder weten in de toekomst meer registraties te verwachten. "We stappen actief op overheidsorganisaties en decentrale overheden af om ze te motiveren en te ondersteunen bij het registreren.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in