Overslaan en naar de inhoud gaan

Kinderen krijgen Python-, Scratch- en Minecraft-les van Microsoft en Feyenoord

Feyenoord, Microsoft en de gemeente Rotterdam gaan samen aan de slag om digitale vaardigheden van kinderen in Rotterdam-Zuid te verbeteren. Het project Microsoft Dream Space verzorgt onder meer gratis workshops digitale geletterdheid.

Feyenoord en Microsoft Dream Space-initiatief
Feyenoord

Dream Space is een initiatief dat door Microsoft in diverse Europese landen wordt uitgevoerd, sinds januari ook in Nederland. Het project staat in het teken van kinderen mee laten komen in de moderne maatschappij, door ze onder meer te laten wennen aan het digitale tijdperk met snelle technologische veranderingen waarin talent in bètatechniek belangrijker wordt.

Digitale vaardigheden ontdekken

De missie van de samenwerkende organisaties (Feyenoord, Rotterdam en Microsoft) is om mogelijkheden te geven aan kinderen die hun potentieel op dit gebied willen ontdekken. Om die reden worden er workshops gehouden in het gebied Rotterdam-Zuid, waar veel kinderen niet altijd de kansen hebben om zich digitaal verder te ontwikkelen. Én "waar Feyenoord diep in geworteld is", aldus de voetbalclub.

Feyenoord organiseert in Rotterdam Zuid momenteel al diverse sociaal-maatschappelijke initiatieven via Club 1908. Met Dream Space wordt daar nog meer invulling aan gegeven. Komende zomer start er daarom een pilot met 650 leerlingen en er wordt een zomerschool opgericht.

'Echte problemen oplossen'

Wethouder Achbar van Welzijn, Samenleven, Sport en Digitale Inclusie laat weten dat hij met gemeente Rotterdam "de digitale kloof wil dichten". "Jongeren inspireren om technologie te gebruiken om echte problemen op te lossen en hun sociale vaardigheden te ontwikkelen; dat kan straks via Microsoft Dream Space."

Op de eigen website geeft Microsoft meer details over de samenwerking. "In samenwerking met Dé Codeerschool wil Microsoft met Dream Space laten zien dat technologie niet alleen leuk en creatief is, maar ook een krachtig middel is voor positieve verandering in de wereld." De deelnemers aan de roboticalessen en programmeerworkshops van Dream Space maken kennis met programmeertalen en platforms zoals Python, Scratch, Minecraft en MakeCode. Daarbij gaan ze aan de slag met grote werelduitdagingen zoals de 17 duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties.

Jonge meiden inspireren

Verder wil de techreus onder meer het Feyenoord Vrouwen-platform gebruiken om jonge meiden te inspireren en kennis te laten maken met technologie. "Door voetbal te verbinden met ons onderwijsprogramma hopen we jonge meiden aan te moedigen om hun kansen in de technologische sector te ontdekken."

Onderzoek van VHTO toont aan dat scholen meisjes minder adviseren om een technisch profiel of beroep te kiezen, haalt Microsoft ook aan. Verder is slechts 16% van de technische en IT-professionals in Nederland vrouw, wat nog lager is dan het al lage Europese gemiddelde van 17%.

De Amerikaanse firma noemt het initiatief cruciaal vanwege de groeiende vraag naar technische banen in de regio. "We focussen op digitale geletterdheid, het inspireren van meisjes voor STEM-carrières en het verminderen van leerachterstanden, om een solide basis te leggen voor hun digitale toekomst."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
MC
M. Commandeur 24 juni 2024

Elders: 'GroenLinks-PvdA en NSC willen de overheid van het ‘Microsoft-infuus’ halen'.
Helaas gaat het hier meteen weer mis!
In plaats van het naar rato belasten van het Grootkapitaal en dit geld te gebruiken aan onafhankelijk onderwijs, laat onze overheid het Grootkapitaal dit geld voor eigen gewin gebruiken om de maatschappij, o.a. via het onderwijs, verder aan zich te binden.
Ietsje minder Neoliberalisme, ietsje meer communisme graag!

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in