Overslaan en naar de inhoud gaan

Diversiteit is een reis, geen doel

Bedrijf benoemt diversiteitsbeleid; wil wit voetje halen? Pardon: wil een gediversificeerd voetje halen. De ene na de andere techgigant verklaart dat het nu echt tijd is om meer minderheden in dienst te nemen. Van algemeen (hele personeelsbestand, dus inclusief non-IT'ers) tot bovenaan de top (leiderschap van IT-leverancier). In alle gevallen een loffelijk streven. Waarbij ik de stelling poneer dat het een streven zal blijven; het zal nooit 'klaar' zijn.
diversiteit in kleuren
© Pixabay CC0
Pixabay CC0

Het aandeel van vrouwen in het nog altijd voornamelijk door mannen bevolkte IT-wereldje neemt gestaag toe. Al jaren. Met het doordringen van IT in alle hoeken en gaten van economie, maatschappij en leven komen meer behoeftes, perspectieven en wensen in beeld. Tegelijkertijd komen meer tekortkomingen, marktmissers en bias aan het licht. Enerzijds jammer dat die negatieve punten er zijn, anderzijds goed dat we die meer en meer in beeld krijgen.

Vrouw, gekleurd, enzovoorts

Zoals het feit dat de IT-wereld niet alleen nogal weinig vrouwen 'in dienst' heeft. Er zijn nog wel meer ondervertegenwoordigde groepen, zo ontdekken ook techbedrijven. De ene na de andere firma acht de tijd rijp, nu #BlackLivesMatter langdurige en serieuze aandacht krijgt, om diversiteitsbeleid aan te kondigen, uit te dragen, en te belijden. Goede zaak, laat daar geen misverstand over bestaan.

Maar laten we daarbij ook goed beseffen dat diversiteit eigenlijk geen doel is. Het moet een middel zijn, en mogelijk is het eigenlijk een reis. Ja, dat klinkt wat filosofisch, maar het gaat er net als bij security om dat je er aan blíjft werken. Zodra bijvoorbeeld het aandeel vrouwen in de IT eindelijk 'op orde' is - en wat is dat dan; 50/50? - kunnen we doorgaan met een volgende minderheid.

Doorontwikkeling

Correctie: dan móeten we doorgaan met een volgende ondervertegenwoordigde groep. Met daarbij oog voor de maatschappij waarin we werken en leven. De samenleving is immers ook op doorlopende basis onderhevig aan verandering qua diversiteit. Niet slechts een ontwikkeling, maar doorontwikkeling. Dat is goed voor maatschappij en mens. Ene Darwin heeft ooit wat wijze woorden gewijd aan diversiteit en productiviteit. Hij schreef weliswaar over gras, maar het ging om bredere zaken: om doorlopende evolutie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in