Diversiteit is een reis, geen doel
Het aandeel van vrouwen in het nog altijd voornamelijk door mannen bevolkte IT-wereldje neemt gestaag toe. Al jaren. Met het doordringen van IT in alle hoeken en gaten van economie, maatschappij en leven komen meer behoeftes, perspectieven en wensen in beeld. Tegelijkertijd komen meer tekortkomingen, marktmissers en bias aan het licht. Enerzijds jammer dat die negatieve punten er zijn, anderzijds goed dat we die meer en meer in beeld krijgen.
Vrouw, gekleurd, enzovoorts
Zoals het feit dat de IT-wereld niet alleen nogal weinig vrouwen 'in dienst' heeft. Er zijn nog wel meer ondervertegenwoordigde groepen, zo ontdekken ook techbedrijven. De ene na de andere firma acht de tijd rijp, nu #BlackLivesMatter langdurige en serieuze aandacht krijgt, om diversiteitsbeleid aan te kondigen, uit te dragen, en te belijden. Goede zaak, laat daar geen misverstand over bestaan.
Maar laten we daarbij ook goed beseffen dat diversiteit eigenlijk geen doel is. Het moet een middel zijn, en mogelijk is het eigenlijk een reis. Ja, dat klinkt wat filosofisch, maar het gaat er net als bij security om dat je er aan blíjft werken. Zodra bijvoorbeeld het aandeel vrouwen in de IT eindelijk 'op orde' is - en wat is dat dan; 50/50? - kunnen we doorgaan met een volgende minderheid.
Doorontwikkeling
Correctie: dan móeten we doorgaan met een volgende ondervertegenwoordigde groep. Met daarbij oog voor de maatschappij waarin we werken en leven. De samenleving is immers ook op doorlopende basis onderhevig aan verandering qua diversiteit. Niet slechts een ontwikkeling, maar doorontwikkeling. Dat is goed voor maatschappij en mens. Ene Darwin heeft ooit wat wijze woorden gewijd aan diversiteit en productiviteit. Hij schreef weliswaar over gras, maar het ging om bredere zaken: om doorlopende evolutie.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee