Overslaan en naar de inhoud gaan

Software toont 'tijdroof' door werknemer, die nu veroordeeld is daarvoor

Een Canadese accountant is veroordeeld voor fraude met haar werktijden thuis en moet een deel van onterecht ontvangen salaris terugbetalen. De vrouw was al haar baan kwijt, maar vocht dat aan. In die zaak heeft haar voormalige werkgever nu aan het langste eind getrokken. Dankzij software waarmee de activiteiten van werknemers gemonitord worden.
Startup, werken
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

Nadat de werknemer in kwestie boven budget was uitgekomen én achter bleek te lopen op de planning, heeft accountingbedrijf Reach CPA software voor werknemerstracking geïnstalleerd op haar werklaptop. De thuiswerkende vrouw is daarmee uitgebreid gemonitord: hoe lang ze een document open had staan, hoe ze een document gebruikt, of en wat er geprint wordt en meer. In haar verdediging stelde de ontslagen accountant dat ze moeite had met de monitoringsoftware en dat ze zich zorgen maakte dat die tool geen onderscheid maakt tussen werk- en privégebruik.

Werk en privé

Haar werkgever heeft in de rechtbank aangetoond dat de gebruikte software (TimeCamp) wel degelijk verschil ziet en logt tussen zakelijke activiteiten en bijvoorbeeld het streamen van films en tv-programma's. Daarnaast had de vrouw ook aangevoerd dat ze documenten had geprint om daar dan verder mee te werken. Ze stelde dit te hebben verzwegen voor haar werkgever, omdat die 'dat niet zou willen horen', schrijft The Guardian op uit het vonnis. TimeCamp houdt printen echter ook bij en had slechts enkele documenten gelogd die waren afgedrukt. Bovendien zou zulk 'offline werk' dan toch uiteindelijk weer tot invoer in de bedrijfssoftware moeten leiden, wat niet is gebeurd.

De veroordeelde werknemer is vorig jaar ontslagen en heeft in haar aanvechten daarvan gesteld dat ze duizenden euro's (5000 Canadese dollars) is misgelopen. Dat bedrag bestond uit salaris en niet toegekende ontslagvergoeding voor één maand opzegtermijn. In plaats daarvan moet ze nu ruim 1500 euro (2.459 Canadese dollars) betalen aan het bedrijf dat haar in dienst had. Dát bedrag bestaat uit teveel betaald salaris plus een deel van een voorheen uitgekeerd voorschot.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in