Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontsleutelde chatberichten leveren alsnog celstraf op

Twee broers zijn in België in hoger beroep veroordeeld tot de maximale celstraf van tien jaar voor het leiden van een drugsorganisatie, nadat ze eerder waren vrijgesproken. Het is de eerste uitspraak van het Antwerpse hof van beroep in een zaak die voortkomt uit het kraken van de versleutelde berichtendienst Sky ECC. Dat heeft namelijk belangrijk bewijs opgeleverd.
Justitie digitalisering
© ministerie van Justitie, België
ministerie van Justitie, Belgi�

Giorgi en Gianni F. uit Merksem moeten ook een boete van 200.000 euro betalen. Zij waren door een lagere rechtbank vrijgesproken omdat cruciale bewijsstukken toen nog ontbraken in het strafdossier. Het Openbaar Ministerie ging daarom in hoger beroep. Het hof vindt het nu wel bewezen dat de broers betrokken waren bij de invoer van cocaïne via de haven van Antwerpen.

Schuilnamen herleiden

Uit onderschepte communicatie van een Sky ECC-groepsgesprek bleek dat de deelnemers met de schuilnamen Pyton en Quick tussen december 2020 en maart 2021 op zoek waren naar planners in de haven van Antwerpen. De later toegevoegde bewijsstukken, afkomstig uit het onderzoek naar Sky ECC, toonden aan dat het inderdaad de broers waren die onder de schuilnamen opereerden.

"Uit de inhoud van de duizenden ontcijferde berichten blijkt dat de beklaagden diep geworteld zaten in het milieu van de cocaïne-invoer via de Antwerpse haven", aldus het hof. De mannen zorgden ervoor dat de drugs niet werden ontdekt en ronselden havenarbeiders om hen daarbij te helpen. Ze konden te allen tijde mensen inzetten om grote hoeveelheden cocaïne uit containers te halen.

Versleutelde chatcommunicatie

Sky ECC werd in maart 2021 offline gehaald, nadat opsporingsdiensten van verschillende landen toegang hadden gekregen tot miljoenen versleutelde berichten. De berichtendienst was erg populair onder criminelen, want zij dachten dat ze ermee konden communiceren zonder dat anderen meekeken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in