Overslaan en naar de inhoud gaan

Politie haalt criminele cryptochat offline

De Nederlandse politie heeft een grootschalige cryptochatdienst ontmanteld. Het gaat om Sky ECC, een versleutelde berichtendienst die door criminelen wordt gebruikt. De politie heeft toegang verkregen tot honderden miljoenen berichten van gebruikers. De server van Sky ECC werd gisteren offline gehaald en in beslag genomen.
politieauto
© CC BY-SA 2.0 - Flickr
CC BY-SA 2.0 - Flickr

Het binnendringen van Sky ECC is vergelijkbaar met het kraken van EncroChat vorig jaar. EncroChat was ook een versleutelde berichtendienst die door criminelen werd gebruikt. Destijds noemde de politie dat "het grootste rechercheonderzoek in Nederland ooit" en een "goudmijn aan informatie".

Het ontmantelen van Sky ECC is echter nog groter: de politie spreekt van "de overtreffende trap". "Veel gebruikers van EncroChat zijn vorig jaar overgestapt naar Sky ECC. Het bedrijf is inmiddels wereldwijd de grootste aanbieder van cryptocommunicatie met zo’n 70.000 gebruikers. In Nederland zijn ongeveer 11.000 Sky-accounts toegewezen aan Nederlandse gebruikers."

30 aanhoudingen

De Nederlandse politie kon sinds medio februari 2021 live meelezen met het versleutelde verkeer op Sky ECC. Daarmee kreeg het toegang tot honderden miljoenen berichten. De berichten zijn in een datawarehouse opgeslagen en onderzocht. Aan de hand van de verzamelde informatie werden gisteren dertig aanhoudingen verricht en 75 woningen en kantoren doorzocht. De politie kon onder meer beslag leggen op 28 vuurwapens in Rotterdam. 

De politie verwacht dat de verkregen informatie de komende tijd zijn weerslag heeft op de georganiseerde misdaad. De informatie wordt ook gedeeld met een groot aantal buitenlandse opsporingsdiensten. De buit van het eerdere kraken van EncroChat heeft al geleid tot een groot aantal gerechtelijke procedures en doorbraken in lopende onderzoeken.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in