Beheer

Juridische zaken
Politie

Politie kraakt versleutelde criminele chats

Politie heeft 20 miljoen berichten van duizenden gebruikers in handen. 

© CC0 1.0,  Paul Naveda
2 juli 2020

Politie heeft 20 miljoen berichten van duizenden gebruikers in handen. 

Een geheime chatdienst die door criminelen werd gebruikt, is door rechercheurs in Nederland en Frankrijk uit de lucht gehaald. De politie kreeg daarbij ongeveer 20 miljoen berichten van duizenden gebruikers van de versleutelde dienst genaamd EncroChat in handen. Aan de hand daarvan zijn ruim honderd arrestaties gepleegd. De Nederlandse politie spreekt van "het grootste rechercheonderzoek in Nederland ooit" en een "goudmijn aan informatie. Die hebben we gebruikt en die gebruiken we ook in de toekomst."

EncroChat leverde beveiligde telefoons waarmee gebruikers versleutelde berichten kunnen sturen. Onder criminelen zijn ze om die reden vrij populair, schrijft RTL Nieuws. Maar de politie wist de versleuteling van miljoenen chatgesprekken te kraken, aan de hand van een 'technisch apparaat'. Rechercheurs konden daardoor vanaf 1 april de gesprekken live volgen. 

Volgens het Openbaar Ministerie zijn tientallen liquidaties, ontvoeringen en martelingen voorkomen. Ongeveer 10.000 kilo cocaïne, 1500 kilo crystal meth en 20 miljoen euro contant geld zijn in beslag genomen. Negentien drugslabs zijn ontmanteld dankzij de onderschepte berichten. De chats hebben ook aanwijzingen voor informatielekken bij overheidsdiensten opgeleverd.

Volgens de politie volgen er waarschijnlijk nog veel meer aanhoudingen volgen. "Dit levert zo veel bewijs op, daar hadden we anders jarenlang onderzoek voor moeten verrichten. Normaal hebben we een zaak en gaan we op zoek naar bewijs. Nu hebben we een berg aan bewijs binnen en zoeken we daar de misdaadzaken bij. De zaak zoekt geen bewijs, ons bewijs zoekt de zaak. In meer dan honderd opsporingsonderzoeken leveren deze onderschepte berichten bewijs op." EncroChat had meer dan 50.000 gebruikers, onder wie ongeveer 12.000 Nederlanders.

Telefoons vernietigd

De actie heeft ook gevolgen voor criminelen in het buitenland. De informatie werd bijvoorbeeld met het Verenigd Koninkrijk gedeeld, omdat ongeveer 10.000 gebruikers daar vandaan kwamen. De Britse politie heeft daarop 746 mensen opgepakt. Verder hebben de Britse autoriteiten 54 miljoen pond (bijna 60 miljoen euro) aan contant geld, 77 vuurwapens en ruim twee ton drugs in beslag genomen, meldt de National Crime Agency. Ook zouden meerdere moorden en ontvoeringen zijn verijdeld.

De Britse politie noemt Operation Venetic het grootste ingrijpen in de Britse geschiedenis. Onder de gevonden wapens zijn een kalasjnikov en meerdere granaten. Verder ontdekten rechercheurs meer dan 28 miljoen etizolam-pillen, een krachtigere variant van valium.

EncroChat zelf ontdekte op 13 juni dat zijn communicatienetwerk door een overheidsdienst was gekraakt. Het bedrijf besloot toen om al zijn gebruikers te informeren. Ook werden de telefoons vernietigd. De politie stelt echter dat het toen al te laat was voor ze. 

Het lukte rechercheurs eerder om de systemen PGP, Ennetcom en IronChat te kraken. Ook daardoor kon de politie lezen wat criminelen met elkaar bespraken. Maar volgens de politie is de kraak van EncroChat veel groter.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.