Overslaan en naar de inhoud gaan

Ruim miljard ontsleutelde chatberichten zijn 'goudmijn' voor politie

De politie beschikt over ruim een miljard onderschepte berichten van criminelen, bevestigt een woordvoerder van de politie na een bericht van het AD. De onderschepte berichten hebben in Nederland de afgelopen jaren geleid tot de ontmanteling van zestig drugslabs en de inbeslagname van 170.000 kilo cocaïne en duizend zware wapens. De politie noemt de onderschepte berichten "een goudmijn in de bestrijding van de zware ondermijnende criminaliteit".
politie
© Team High Tech Crime
Team High Tech Crime

De politie heeft de data uit zeven opsporingsonderzoeken naar aanbieders van cryptocommunicatie. Via dat systeem kunnen gebruikers anoniem met elkaar communiceren. Het ontsleutelen van die berichten begon in 2016, met het kraken van de servers van het Nijmeegse bedrijf Ennetcom (Encrypted Network Communication) in Canada. Later volgden PGP Safe (2017), Iron-chat (2018), Encrochat (2020), SkyEcc, Anom (2021) en dit jaar nog aanbieder Exclu.

Onderzoeken, bewijs, arrestaties

Met de ontsleutelde berichten zijn wereldwijd minstens 10.000 mensen aangehouden. "Tot op de dag van vandaag zijn er honderden opsporingsonderzoeken waarin cryptocommunicatie-data als bewijs worden gebruikt", aldus de politie. "Zoals oude moorden die alsnog worden opgelost of criminele kopstukken die puur op basis van data aangehouden en vervolgd kunnen worden. Dit is echt een echte gamechanger in ons vak."

Het aantal gekraakte berichten loopt nog altijd op, vertelt de politie aan het AD. Met de onderzoeken naar de communicatieplatformen wil de politie "aantonen dat je je als crimineel anoniem en onaantastbaar kunt voelen op zo’n platform, maar dat je dat zeker niet bent. Zware criminelen denken onterecht dat ze in het geheim, buiten het zicht van de politie kunnen opereren én niet gepakt kunnen worden."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 3 september 2023

Op https://drive.google.com/file/d/1Ty67YX55pSqpLfAQ50lsHz7MjCR0H7qO/view is een uitgebreide video uitleg te vinden over Encrochat.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in