Overslaan en naar de inhoud gaan

Alsnog celstraf voor doden van computerheler in 1996

Voor het doodschieten van Amersfoorter Mike Duif in februari 1996 is de 55-jarige David L. donderdag, meer dan 27 jaar later, veroordeeld tot 16 jaar celstraf. Volgens de rechtbank van Arnhem heeft L. het slachtoffer in diens eigen huis op koelbloedige wijze gedood. De twee zaten samen in illegale handel van verduisterde computeronderdelen.
Digitale rechtspraak
© Shutterstock
Shutterstock

Mike Duif kwam op 26-jarige leeftijd om het leven in zijn eigen flatwoning aan de Ariaweg in Amersfoort. Hij was doodgeschoten met meerdere kogels door zijn hoofd en lichaam. Hij werd 's avonds gevonden door een huisgenoot. Lange tijd bleef het misdrijf onopgelost, tot in 2020 een anonieme getuige zich meldde bij het coldcaseteam van de politie. "Mike werkte bij het computerbedrijf Hewlett Packard, maar werd daar ontslagen. Daarna is hij in verduisterde computers en computeronderdelen gaan handelen", meldde de politie vorig jaar over deze zaak.

Veel geld uit computerheling

In het onderzoek dat na de tip van 2020 volgde, werd meer bewijs gevonden, omdat L. aan twee undercoveragenten opbiechtte dat hij de man had doodgeschoten. De vorig jaar opgepakte man is nu wel vrijgesproken van moord, omdat niet kan worden vastgesteld dat er sprake was van een vooropgezet plan om het slachtoffer te doden. De rechtbank achtte gekwalificeerde doodslag wel bewezen, omdat de man het slachtoffer doodde om de diefstal van een groot geldbedrag uit de woning mogelijk te maken en te verhullen dat hij achter de diefstal zat.

Het zou gaan om 13.000 gulden (nog geen 6000 euro) die Duif net de week voor zijn dood had verdiend met de verkoop van gestolen computeronderdelen aan een groep Belgen. L. wist van die deal en/of dat geldbedrag. Het motief zou dan ook een ruzie om geld zijn geweest.

Toen al even in beeld

Het Openbaar Ministerie had eerder achttien jaar cel geëist. De toen 28-jarige man was volgens het OM een bekende van het slachtoffer en werd in april 1996 al aangehouden als verdachte. Er was toen echter onvoldoende bewijs. De nu 55-jarige L. is in april vorig jaar opnieuw gearresteerd. Volgens zijn advocaat kon hij niet opnieuw worden vervolgd, maar daar ging de rechtbank niet in mee. De nabestaanden van Mike leefden 27 jaar in onzekerheid over de vraag wie verantwoordelijk was voor zijn dood. L. moet de moeder en zus nu een schadevergoeding van in totaal 54.000 euro betalen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in