Overslaan en naar de inhoud gaan

ICT-specialist bij AIVD verdacht van diefstal 102 computers

Een medewerker van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD) wordt verdacht van de diefstal van 102 computers van de dienst. Dat meldde het Openbaar Ministerie dinsdag in de rechtbank in Zwolle.
Hamer rechter
© Shutterstock
Shutterstock

Bij de opening van de strafzaak tegen een 42-jarige man uit Pijnacker en een 56-jarige man uit Drunen waren verdachten en advocaten afwezig. De 42-jarige V.G. zou als ICT-specialist bij de dienst de computers van 2019 tot en met oktober 2021 achterovergedrukt hebben. In 2017 en in 2018 zou hij bij de Raad van State laptops ontvreemd hebben. De 56-jarige H.P. uit Drunen zou de computers van de AIVD geheeld hebben. Beide advocaten hadden de rechtbank verzocht de zaak achter gesloten deuren te behandelen. De verdachten zouden ernstig in de problemen komen als de strafzaak in het openbaar behandeld zou worden. Ook zou G., als werknemer van de geheime dienst, een geheimhoudingsplicht hebben.

'Geen staatsgeheimen'

De AIVD bevestigde dinsdag desgevraagd de diefstal. De dienst gaf aan dat er geen staatsgeheimen op de computers stonden. In algemene zin klopt het dat voor ambtenaren van de AIVD een geheimhoudingsplicht geldt. Of de computers inmiddels terug zijn bij de dienst "zal blijken op de zitting", aldus een woordvoerder van de inlichtingendienst.

De officier van justitie verzette zich tegen het verzoek om de zaak in beslotenheid af te doen. De AIVD zelf, die het meeste belang zou hebben bij gesloten deuren, heeft zo'n verzoek niet gedaan, zei de officier. Hij meldde dat de ICT-specialist een "min of meer bekennende verklaring" heeft afgelegd. Over de diefstal kan G. gewoon vrijuit verklaren, vond de officier.

De rechtbank besloot dat de zaak gewoon in het openbaar inhoudelijk wordt behandeld. Een datum voor die zitting is nog niet bepaald. Beide advocaten wilden of konden dinsdag niet reageren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in