Overslaan en naar de inhoud gaan

Peter van Stralen wint Informatie scriptieprijs

Van Stralen onderzocht hoe systemen voor de nieuwe generatie mobiele telefoons sneller kunnen worden en meer taken tegelijk aankunnen. Gebruikers van mobiele telefoons willen multitasken; ze gebruiken het liefst 3 of meer applicaties tegelijk zonder dat het systeem traag wordt. Dat vraagt veel van de kleine ingebouwde processors.
Carriere
Shutterstock
Shutterstock

Jury roemt innovatief karakter en duidelijke verwoording
Van Stralen onderzocht welke processors het geschiktst zijn en welke applicatie je vervolgens het beste aan een bepaalde processor kunt toebedelen. Hij heeft een efficiënte methode ontwikkeld waarmee het mogelijk wordt om snel door te rekenen hoe bedrijven hun smartphones optimaal kunnen inrichten. Daarbij hield hij ook rekening met een zuinig energieverbruik, zodat gebruikers de batterij zo min mogelijk hoeven op te laden.

Volgens de jury is de toepassing van co-evolutie in zijn rekenmodellen (algoritmen) vernieuwend. Het was nog niet eerder toegepast in het ontwerpproces van geïntegreerde embedded systemen. Hij heeft zijn methode door en door getest. Bovendien heeft hij zijn werkwijze en bevindingen helder en systematisch in zijn scriptie ‘Scenario based design space exploration’ beschreven.

Student vaker in de prijzen gevallen
Van Stralen krijgt op 24 november 5000 euro uitgereikt op een bijeenkomst bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen te Haarlem. Op dit moment verdiept hij zijn afstudeerwerk in promotieonderzoek aan de UvA. De student Informatica en Technische Informatica won in 2005 een Jong Talent Aanmoedigingsprijs, omdat hij de beste studieresultaten van zijn jaar behaalde.

Gedeelde tweede plaats
Sven van den Bliek (Hogeschool Gent) en van Freek Uijtdewilligen (Universiteit Twente) mogen ieder de tweede prijs in ontvangst nemen voor hun scripties.

  • Van den Bliek beschrijft in zijn scriptie de problematiek van voorraadbeheer. Hij heeft een aantal intelligente nieuwe aanbevelingen voor het beheer ontwikkeld.
  • Uijtdewilligen beschrijft in ‘A framework for context-aware applications using augmented reality’ een probleem dat het beste aan het voorbeeld van de NS kan worden geïllustreerd. Hoe kan de NS op tijd maatregelen treffen, wanneer er een voetbalwedstrijd is of er een baanvak versperd is? Augmented reality zorgt dat een bedrijf op tijd de juiste maatregelen kan nemen.
Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in