Een betere baan: hoe pak je het aan?

Kies een aanpak die bij je past en maak een goed plan, dat haalbaar is. Maak gebruik van onderstaande tips voor de uitvoering van het plan.1. Weet wat je wilt: WerkHoe beter je weet wat je wilt (gaan) doen en waarom je het wilt doen, hoe makkelijker het gericht zoeken naar een (nieuwe) baan is. Je grondig oriënteren door te praten met mensen die je meer kunnen vertellen, kan je gevoel geven bij een nieuwe rol of nieuwe baan. Ga op zoek naar die mensen en probeer zoveel mogelijk info van ze los te krijgen. Bedenk dat veel mensen het leuk vinden andere mensen op deze manier verder te helpen. En vragen staat vrij. 2. Weet wat je wilt: WerkgeverBedenk voor welke werkgevers je het liefst aan de slag gaat en waarom. (Overheid, collectieve sector, IT-leveranciers, IT-dienstverleners of IT-gebruikende organisaties). Zet op een rijtje wat belangrijk voor je is als het om werktijden en secundaire arbeidsvoorwaarden gaat. Maak een shortlist van bedrijven en benader ze.
3. Weet wat je kuntZorg dat de kwalificaties die je nodig hebt voor de baan die je voor ogen hebt in orde zijn. Spijker je kennis en ervaring bij waar dat nodig is. Wees eerlijk tegenover jezelf over wat je wel en wat je niet aankunt om teleurstelling te voorkomen. Blaas je kennis en vaardigheden niet te veel op; het komt altijd aan het licht als je iets niet beheerst.
4. Weet wat je zegtBereid de gesprekken die je voert goed voor. Verdiep je in het bedrijf of de organisatie waar je mee gaat praten. Stel scherpe vragen over het bedrijf of de organisatie waar je mee praat. Zorg dat je antwoorden hebt op typische sollicitatiegesprekvragen. Zorg dat je een goed verhaal over jezelf hebt, dat bij je past. Denk na over je toegevoegde waarde voor de organisatie waar je wilt werken. 5. Weet wat je waard bentDe arbeidsmarkt is in je voordeel. Probeer een goed beeld te krijgen van de de sfeer in en cultuur van de organisaties die je overweegt, door te praten met mensen die er werken. Zoek op wat een marktconform salaris is voor jouw functie en jouw niveau, als uitgangspunt voor de onderhandelingen daarover. Weet op welke punten je water bij de wijn kunt doen, en op welke punten niet. Vergelijk de aanbiedingen die je worden gedaan. Bedenk: Wie niet waagt, die niet wint.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee