BIOS-wijziging laat pc in seconden starten

Het BIOS is de oude schakel tussen de computerhardware en het besturingssysteem. De software is in de 25 jaar van zijn bestaan nauwelijks aangepast. Vandaar dat de gebruikersinterface nog altijd bestaat uit een spartaans toetsenbordgestuurd venster met opties. BIOS was nooit bedoeld om zo lang mee te gaan. Volgens Doran bestond de verwachting in 1979 dat BIOS op hooguit 250.000 pc's zou worden toegepast.
Inmiddels loopt het BIOS tegen grote beperkingen aan en moesten kunstgrepen toegepast worden om bijvoorbeeld toestenborden te koppelen via USB in plaats van de aloude AT of PS/2 poorten. Ook kent BIOS geen USB-opslagsticks en brengt deze onder de noemer 'harde schijf' of 'floppy drive'.
UEFI is daarom van de grond af aan opnieuw opgebouwd en daardoor veel flexibeler dan BIOS. De moderne netwerkprotocollen worden bijvoorbeeld veel beter ondersteund. UEFI biedt zo grote voordelen bij het op afstand beheren van grote hoeveelheden pc's en servers.
Het snel opstarten van de pc is wellicht een van de grootste verbeteringen als gevolg van het toepassen van UEFI. "Op dit moment kan het na het indrukken van de aan/uit-knop wel tot 30 seconden duren voor dat de eerste meldingen van het BIOS op het scherm verschijnen", zegt Doran tegen BBC News. "Met UEFI lukt dat binnen een handvol seconden."
MSI kondigde van de zomer al aan later dit jaar de BIOS te vervangen door UEFI op de Sandy Bridge moederborden.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee