Overslaan en naar de inhoud gaan

Salaris moet geen afknapper worden

De gemiddelde IT’er heeft de banen momenteel voor het uitkiezen. Dat betekent dat werkgevers steeds beter hun best moeten doen om IT-talent aan boord te krijgen, maar ook om ze te behouden. Ook dit jaar weer blijkt uit de Salary Survey – het beloningsonderzoek dat AG Connect dit jaar alweer voor de 19e keer uitvoerde in samenwerking met Berenschot – dat IT’ers veel waarde hechten aan salaris.
geld
© Shutterstock
Shutterstock

Maar liefst 98% vindt het salaris (erg) belangrijk voor het bepalen van de tevredenheid in hun werk.

Des te opmerkelijker is het dan ook dat dit jaar uit ons salarisonderzoek blijkt dat werkgevers nog niet massaal de arbeidsvoorwaarden verbeteren om IT-talent voor de neus van hun concurrent weg te kapen of huidig personeel te behouden. Slechts 14% van de ruim 2.600 ICT-professionals die de vragenlijst van de Salary Survey 2018 invulden, zag de arbeidsvoorwaarden het afgelopen jaar verbeteren. Gemiddeld kregen IT’ers er de afgelopen twaalf maanden slechts 1,3% bij – net zoveel als de inflatie – waardoor de koopkrachtontwikkeling gemiddeld op nul uitkomt.

Uiteraard zijn er grote verschillen per functietitels. Zo gingen de hotste IT-beroepen, zoals softwareontwikkelaars, datascientists en securityspecialisten, er gemiddeld meer op vooruit dan beheerders en helpdeskcoördinatoren. Maar gemiddeld genomen houdt het nog altijd niet over.

Dat werkgevers, ondanks de oververhit rakende arbeidsmarkt, de hand nog altijd op de knip houden, lijkt onverstandig. Niet alleen omdat er zo hard getrokken wordt aan IT’ers – 78% van de respondenten werd het afgelopen jaar minimaal één keer spontaan benaderd met een baanaanbod en meer dan een kwart wordt zelfs wekelijks of vaker benaderd. Daarnaast stijgt de onvrede onder ICT’ers over de (te) hoge werkdruk. Een gevaarlijke mix dus.

Tevreden personeel krijg je niet zomaar. Bedrijven moeten meer aandacht krijgen voor de sterkte van hun werkgeversmerk. Het draait om het totaalplaatje: sfeer op de werkvloer, scholing en inhoudelijk uitdagende projecten en last but not least salaris. Als je niet bereid bent de portemonnee te trekken, ga je de slag om IT-talent sowieso verliezen. Laat salaris dus nooit een afknapper worden!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in