Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen topsalaris voor ICT’ers tien jaar na afstuderen

De starterssalarissen van ICT’ers zijn weliswaar top, maar 10 jaar na hun afstuderen behoren ICT’ers, ondanks de extreem krappe arbeidsmarkt niet meer tot de grootverdieners.
Man met geld in de hand
© Shutterstock
Shutterstock

Dat blijkt uit het Studie en Werk-onderzoek van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van het weekblad Elsevier. De belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek verschijnen pas op 6 juni, maar deze week verscheen alvast een artikel over waar afgestudeerden staan na 10 jaar.

Voor alle opleidingen aan hogescholen en universiteiten is uitgezocht, hoe starters van anderhalf jaar geleden én de afgestudeerden die tien jaar geleden hun diploma haalden er op de arbeidsmarkt voorstaan. Elsevier concludeert dat het gouden tijden zijn voor informatici – naast technici en financieel specialisten, zowel op hbo- als academisch niveau. Pasafgestudeerde hbo’ers en academici komen vooral in bovengenoemde richtingen sneller aan een baan dan vorig jaar dankzij de hoogconjunctuur.

Daarnaast blijkt uit ander onderzoek van de Keuzegids Masters dat pasafgestudeerde informatici tot de grootverdieners behoren. AG Connect schreef daar eerder al een artikel over.

Bij het onderzoek van SEO is voor academici en hbo’ers die al tien jaar werken gekeken naar hun salaris en de aard van hun contract. Voor het onderzoek gebruikte SEO gegevens van 1.140.223 afgestudeerden sinds 2004. Bronnen zijn het CBS, de Belastingdienst, het UWV, DUO en de historische data van het jaarlijkse onderzoek Studie & Werk dat sinds 1996 door Elsevier Weekblad en SEO Economisch Onderzoek wordt uitgevoerd.

Geen uitschieters

Uit de bijlage Top-5 hoogste en laagste salaris hbo’ers en academici, 10 jaar na afstuderen, blijkt dat een ICT-opleiding ondanks de krappe arbeidsmarkt niet zorgt voor extreem hoge salarissen. Afgestudeerden van de universitaire opleiding Finance verdienen na tien jaar op de arbeidsmarkt met 6.136 euro bruto per maand het meest van alle academici in loondienst. Maritiem officieren verdienen met 4.697 euro het meest van alle hbo’ers.

Hbo’ers en academici die als zelfstandige werken, verdienen soms meer dan afgestudeerden in loondienst. Zo verdienen tandartsen tien jaar na het behalen van hun diploma het meest van alle academici, gemiddeld bijna een ton bruto per jaar.

Geen enkele ICT-studie eindigde in de top5 van hoogste salaris, tien jaar na het behalen van het diploma. Op 14 juni maakt AG Connect bekend wat het gemiddelde salaris is van IT-professionals en hoe hoog het gemiddelde uurtarief voor zzp’ers in de ICT is. Dan worden namelijk de resultaten van de Salary Survey 2018 bekendgemaakt, het jaarlijkse beloningsonderzoek van AG Connect en Berenschot. Geïnteresseerde HR-managers en andere geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee