Overslaan en naar de inhoud gaan

Niet-Nederlandstalige ontwikkelaars verdienen meer

Softwareontwikkelaars die geen Nederlands spreken, verdienen gemiddeld iets meer dan developers die wel Nederlands spreken. Dat blijkt uit onderzoek van Honeypot naar loongegevens op basis van 12.000 datapunten. Ook blijken ontwikkelaars in Amsterdam meer te verdienen dan developers buiten de hoofdstad.
Salaris
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Het gemiddelde salaris van een softwareontwikkelaar is tegenwoordig 56.000 euro, stelt Honeypot. Daarmee is het gemiddelde salaris van Nederlandse developers in vijf jaar tijd 12% gestegen: in 2016 verdienden zij nog 50.000 euro. Vrouwen verdienen echter nog wel minder dan mannen: vrouwelijke developers verdienen gemiddeld 54.000 euro per jaar, terwijl de mannen 57.000 euro verdienen. Ook valt op dat waar je werkt en de taal die je spreekt flinke invloed heeft op het salaris.

Meer geld voor expats

Zo blijkt dat ontwikkelaars die geen Nederlands spreken meer verdienen dan developers die dat wel doen. Gemiddeld verdienen ontwikkelaars die de taal niet spreken 58.000 euro, terwijl Nederlandstalige ontwikkelaars gemiddeld 55.000 euro verdienen. Volgens Honeypot kan dat mogelijk verklaard worden doordat ontwikkelaars die naar Nederland reizen voor werk al waardevolle ervaring hebben opgedaan of unieke vaardigheden hebben die hen goede kandidaten maken. Daarnaast zijn developers uit het buitenland meestal hoog opgeleid, waardoor de salarisverwachtingen ook stijgen.

Volgen Laura Schukkink, de Nederlandse countrymanager van Honeypot, maakt de 30% belastingverlaging het voor buitenlandse developers ook aantrekkelijker om naar Nederland te komen. "Met deze vergoeding worden hoogopgeleide, internationale werknemers vijf jaar lang gecompenseerd voor de extra kosten die ze maken wanneer ze voor werk naar ons land verhuizen. Dit zou een goede motivatie kunnen zijn om de stap toch te maken. En dat is ook hard nodig, want developers in Nederland zijn schaars, en de openstaande posities kunnen nooit allemaal opgevuld worden met lokaal techtalent."

Overigens verdienen alleen meer ervaren developers uit het buitenland meer dan Nederlandstalige ontwikkelaars. Starters die de taal wel spreken verdienen gemiddeld 2.000 euro per jaar meer. Pas als een ontwikkelaar twee jaar of meer ervaring hebben, stijgt het salaris van niet-Nederlandstalige ontwikkelaars harder.

Amsterdammers verdienen meer

Ook waar gewerkt wordt heeft invloed op het salaris. Wie in Amsterdam een baan vindt, verdient gemiddeld gezien meer dan de developers buiten de hoofdstad. Ontwikkelaars die Nederlands spreken verdienen in Amsterdam gemiddeld 1.000 euro per jaar meer, namelijk 56.000 euro. Niet-Nederlandstalige developers verdienen in de hoofdstad zelfs 60.000 euro per jaar. 

De salarissen komen bovendien ook hoger uit voor developers die op afstand vanuit een ander land werken. Ontwikkelaars die vanuit een EU-land in Nederland werken, verdienen gemiddeld 56.000 euro en zelfs 57.000 euro als ze in Amsterdam werken. Wie vanuit een land buiten de Europese Unie in Nederland aan de slag gaat, verdient juist iets minder dan de gemiddelde lokale, Nederlandstalige ontwikkelaar: 54.000 euro buiten Amsterdam en 55.000 euro in Amsterdam.

Toch is het nog maar de vraag of een ontwikkelaar ook echt beter af is in Amsterdam, benadrukt Schukkink. "De kosten van levensonderhoud in Amsterdam liggen fors hoger en is daardoor een stuk minder betaalbaar voor de gemiddelde ontwikkelaar dan andere grote steden zoals Berlijn, München of Wenen."

Coronacrisis

Tijdens de coronacrisis was echter wel sprake van fluctuerende cijfers. Tussen maart en april 2020 - tijdens de eerste lockdown - werden 12% minder ontwikkelaars aangenomen dan het jaar ervoor, en de gemiddelde jaarsalarissen varieerden in 2020 maandelijks tussen de 53.000 en 61.000 euro. Gemiddeld verdienden ontwikkelaars in maart bijvoorbeeld 57.000 euro, terwijl dit in juli nog maar 55.000 euro was. De piek van 61.000 euro werd in augustus behaald.

Maar als er naar het gemiddelde van heel 2020 wordt gekeken, dan heeft de coronacrisis weinig impact gehad op het jaarsalaris van de ontwikkelaar. De gemiddelde salarissen stegen in 2020 juist en dat is ook nu nog het geval. Bovendien neemt ook het aantal uitnodigingen dat een ontwikkelaar voor sollicitatiegesprekken ontvangt nog altijd toe. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in