Overslaan en naar de inhoud gaan

Moed gezocht

Het is algemeen bekend dat er een tekort aan IT'ers is. Niet voor niks is deze editie van AG Connect gewijd aan de "Battle for Talent". Maar zo gemakkelijk als het constateren van het probleem is, zo ingewikkeld is het oplossen ervan.

Werknemers gezocht
Shutterstock.com

Als je het aantal open rollen afzet tegen het aantal beschikbare mensen dan is de conclusie dat het talent dat gezocht wordt op dit moment niet bestaat in de markt.

In veel marktsegmenten roteren medewerkers tussen een beperkte groep concurrerende bedrijven. Deze bedrijven vissen in dezelfde talentvijver en halen over en weer medewerkers bij elkaar weg. Het tekort aan talent wordt hier niet door verminderd.

Er zijn een paar oplossingsrichtingen die met enige regelmaat genoemd worden. Een belangrijke daarvan is het motiveren van jongeren om te kiezen voor een technische opleiding. Als vrouw in de IT zou ik natuurlijk graag ook meer meisjes willen motiveren voor een technische opleiding te kiezen.

Dit zou een deel van het tekort aan IT-talent kunnen oplossen, maar het duurt even voordat deze jongeren de arbeidsmarkt zullen betreden en dan hebben ze nog geen werkervaring, wat voor bepaalde rollen wel vereist is.

Een andere optie is het omscholen van mensen met werkervaring in andere bedrijfssectoren. Deze mensen moeten inhoudelijk opgeleid worden, maar zijn dankzij hun werkervaring bijvoorbeeld beter in staat om senior stakeholders te managen dan iemand die net van school komt. Diverse IT-bedrijven hebben al omscholingstrajecten waarin ze groepen mensen trainen in de skills waar zij het hardst naar op zoek zijn.

Omdat het vrijmaken of inhuren van trainers pas rendabel is voor een voldoende grote groep trainees werkt deze aanpak vooral goed voor grotere bedrijven. De investering om een groep mensen in dienst te nemen en dan te trainen is aanzienlijk en ook het vrij maken van bestaande medewerkers voor de begeleiding kan een uitdaging zijn.

Kleinere bedrijven zullen moeten samenwerken om dit mogelijk te maken. Dan kan elk afzonderlijk bedrijf een beperkt aantal trainees aannemen, (laten) trainen en onboarden in de organisatie.

Het oplossen van een complex probleem als het tekort aan talent is alleen mogelijk als we onze krachten bundelen en onze individuele belangen tijdelijk opzij zetten. De vraag is of we de moed hebben om dat te doen. Durven we ons kwetsbaar op te stellen en toenadering tot onze concurrenten te zoeken. Om er uiteindelijk allemaal beter van te worden.

Magazine AG Connect
Dit artikel verscheen ook in AG Connect editie 3 2024. Wil je het blad ook ontvangen? Bekijk dan onze abonnementen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in