Overslaan en naar de inhoud gaan

'Kwart jongeren in tech wil voor einde 2023 van baan wisselen'

24% van de Nederlandse IT'ers tussen de 20 en 30 jaar oud wil voor het einde van het jaar van baan wisselen. Dat blijkt uit het tweede Young Generations in Tech-onderzoek, dat in opdracht van HR-platform HiBob en investeerder Eight Roads is uitgevoerd.

Jonge man zit achter zijn computer te programmeren.
Shutterstock

Voor het onderzoek werden 2.000 IT'ers tussen de 20 en 30 jaar in Frankrijk, Duitsland, Ierland, Nederland, Spanje, Zweden en Groot-Brittannië vragen gesteld over hun werk. Daaruit blijkt dat 42% van de Nederlandse IT'ers uit deze leeftijdsgroep zeer tevreden is over zijn huidige rol. Dat is minder dan het Europese gemiddelde van 48%. Zo'n 41% van de Nederlandse respondenten is enigszins tevreden over zijn huidige rol, 18% is dat helemaal niet. 

De jonge Nederlandse IT'ers zijn dan ook veel vaker van plan om ander werk te zoeken dan hun collega's in andere Europese landen. Waar 31% van alle ondervraagde IT'ers van plan is om voorlopig bij zijn huidige baan te blijven, is dat in Nederland slechts 28%. 24% wil dit jaar nog van baan wisselen en nog eens 23% wil dat in 2024 gaan doen. 

Bovendien is er een relatief groot deel dat onzeker is over zijn huidige baan, aldus het onderzoek. Maar liefst 52% is onzeker over zijn huidige rol, tegenover 41% van alle ondervraagde IT'ers. Dat is opvallend, aangezien 77% in de afgelopen 24 maanden in ieder geval één keer promotie heeft gekregen. 

Mentale gezondheid wel goed

Ondanks de zorgen en ontevredenheid over werk, heeft dat lang niet altijd invloed op de mentale gezondheid. 51% van de Nederlandse respondenten geeft nu aan dat hun baan invloed heeft op hun mentale gezondheid, tegenover zo'n 55% van alle respondenten.

Willen werkgevers hun werknemers hier nog beter in ondersteunen, dan is het vooral belangrijk dat ze hier goede middelen voor bieden, aldus 14%. 13% vindt het daarnaast belangrijk dat hun baas erop vertrouwt dat ze hun werk uitvoeren. Aan de werk-privébalans hoeft niet per se meer gedaan te worden: 44% van de Nederlandse respondenten vindt de balans zelfs beter dan verwacht. Nog eens 29% vindt deze balans precies goed. 

Daarmee een duidelijk bericht afgegeven, meent Ronni Zehavi, medeoprichter en CEO van HiBob: "De jonge generatie is naast concurrerende salarissen en secundaire arbeidsvoorwaarden opzoek naar werkplekken die resoneren met hun doel en die hen de nodige middelen bieden om goed te gedijen." Wordt dat niet geboden, dan is volgens hem de kans groter dat jongeren weer vertrekken. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in