Overslaan en naar de inhoud gaan

IT’ers verontrust over kennisleemte binnen organisaties

Het gebrek aan IT-kennis in organisaties baart steeds meer IT’ers zorgen. Dat blijkt uit het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect en Berenschot, dat door 781 respondenten volledig is ingevuld. Er is nog altijd sprake van een tekort aan IT'ers, dus over de eigen positie op de arbeidsmarkt liggen de meesten dan ook niet wakker.

Maar liefst 34% van de respondenten geeft in het onderzoek aan zich veel zorgen te maken over de kennis van informatietechnologie binnen de rest van de organisatie. Dat was vorig jaar nog 29%. Daarmee blijft het probleem bovenaan de lijst met zorgen van IT’ers staan.

Hoewel IT’ers in het onderzoek niet gevraagd wordt naar waarom ze zich hier zo’n zorgen over maken, staan de bevindingen niet op zichzelf. Onderzoek van AND Digital afgelopen lente wijst uit dat Nederland nu een tekort van 124.000 digitaal vaardige professionals kent. 31% van de respondenten vindt zelfs dat ze zelf te weinig digitale vaardigheden hebben voor hun functie. Het gaat dan niet alleen om vaardigheden als kunnen programmeren, maar ook om bijblijven met innovatie.

De gevolgen van een gebrek aan IT-kennis kunnen behoorlijk zijn. “Op basis van de gemiddelde Nederlandse groei- en bbp-cijfers, schatten we de impact op de Nederlandse economie van het niet investeren in digitale vaardigheden op € 10,2 miljard per jaar”, aldus Jeroen Kleinhoven, Benelux executive van AND Digital in maart.

Respondenten Salary Survey 2023

Aan de 24e editie van het jaarlijkse salarisonderzoek van AG Connect deden in totaal 1.132 IT’ers uit Nederland mee. Het meerendeel (781) daarvan vulde de volledige vragenlijst in. Het gaat zowel om IT’ers in loondienst als zzp’ers en directeuren van bedrijven.

De resultaten van deze 24e editie van het salarisonderzoek én die van voorgaande jaren zijn te vinden op agconnect.nl/dossier/salary-survey.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in