Overslaan en naar de inhoud gaan

IT zou deeltijd moeten omarmen

Zonder deeltijdwerk zijn vrouwen weg uit techniek. Het is een kop van een artikel uit 2012. Tien jaar later is er nog niet heel veel veranderd. Ongeveer 23% van de Nederlandse IT’ers werkte in 2021 in deeltijd. Vooral het percentage vrouwen is hoog. Wat ook opvalt, is dat mannelijke IT’ers minder vaak in deeltijd werken dan het landelijk gemiddelde. Dat komt doordat in deeltijd werken niet past in de IT-cultuur.
Parttime werken
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Klanten zouden het niet accepteren, het is organisatorisch onmogelijk of door de krappe bezetting niet wenselijk. Ervoor zorgen dat mensen parttime kunnen werken kost tijd, energie en creativiteit. Het is niet iets wat je erbij zou willen hebben als manager.

Het resultaat is dat de mensen die wel op deeltijd basis zijn aangenomen ongemerkt toch een voltijdse werkweek werken. Door bijvoorbeeld ‘s avonds of in het weekend toch de laptop open te klappen, aanwezig te zijn tijdens een training op de vrije dag of toch een telefoontje aan te nemen buiten werktijd. Alleen krijgen ze er niet voor betaald.

Om de huidige krapte op de arbeidsmarkt op te lossen hoop je natuurlijk dat meer mensen kiezen voor een functie in de IT. Daarnaast hebben steeds meer IT bedrijven doelstellingen om het aantal vrouwen te verhogen.

Daar verzinnen we  allerlei mogelijke oplossingen voor. Er worden vrouwennetwerken opgetuigd, events georganiseerd en met subsidie gesmeten. Terwijl we weten dat een ‘home-centered lifestyle’ – ofwel in deeltijd werken - een van de belangrijkste reden is dat vrouwen een baan in de IT verlaten. Tijdens de studie zijn vrouwelijke studenten al pessimistischer over het hebben van een gezin negatieve invloed gaat hebben op hun carrière in de IT.1 Vrouwen zijn niet alleen eerder geneigd om voor het huishouden en de kinderen te zorgen, het wordt ook van ze verwacht.2

En dat blijkt lastig te combineren met een carrière in de IT zolang we vasthouden aan de huidige IT-cultuur waarin voltijds werken de norm is. Terwijl de IT bij uitstek geschikt is om in deeltijd te gaan werken vanwege het flexibel kunnen indelen van beschikbare resources.
Het gaat zelfs zo ver dat uit onderzoek blijkt dat vrouwen over stappen naar ander werk als er geen mogelijkheid is om in deeltijd te werken.3 Het aanbieden van parttime functies zorgt er niet alleen voor dat je als werkgever het arbeidspotentieel benut maar ook werknemers behoudt. Laat daarom die voltijds cultuur los en omarm het deeltijd werken!

1. (Cheryan, Ziegler, Monotya & Jiang, 2017)

2.&De Nee club, Laurie Weingart, Lise Vesterlund, Linda Babcock, Brenda Peyser

3. (Glass, Sassler, Levitte & Michelmore, 2013)

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in