Loopbaan

Carriere
vrouw

‘Zonder parttime werk zijn vrouwen weg uit techniek’

21 september 2012
Niet parttime kunnen werken is de grote afhaakfactor voor vrouwen die in de techniek werken. Als werkgevers geen mogelijkheden bieden om in deeltijd te werken, overweegt 61 procent van de vrouwen met kinderen die werken in de techniek, de branche te verlaten.

Dat blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek (AGO) van onderzoeks- en adviesbureau Intelligence Group. Werkgevers kunnen vrouwen in de techniek behouden wanneer ze inhoudelijk interessant en uitdagend werk aangeboden krijgen, in combinatie met zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Technische mannen laten zich meer leiden door goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Van de mannen met kinderen die in de techniek werken, overweegt slechts 5 procent een baan in een andere sector te zoeken waarin wel parttime gewerkt kan worden.

Meer meedenken met vrouwen

“Doordat de technische sector overwegend mannelijk is en de mannelijke technici geen behoefte hebben aan parttime werken, is het voor werkgevers minder noodzakelijk om deze optie te bieden”, zegt Martin Hendriks van Intelligence Group. “Werkgevers in Nederland denken hierdoor onvoldoende mee met de arbeidswensen van technische vrouwen, met name die met kinderen. Doordat er in de techniek grote tekorten zijn aan gekwalificeerd personeel en vrouwelijk talent, is het belangrijk dat werkgevers bewuster omgaan met de verschillen tussen doelgroepen op de arbeidsmarkt zoals mannen en vrouwen, maar bijvoorbeeld ook hoogopgeleiden en laagopgeleiden, en jongeren en ouderen”.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.