Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Investering van 222 miljoen nodig voor Deltaplan ICT’

De digitalisering van onze economie en maatschappij vraagt versneld om nieuwe ICT-competenties. Om Nederland weer te laten stijgen in de lijstjes van de internationaal meest competitieve economieën heeft CA-ICT een plan gepresenteerd.
werven, we're hiring

CA-ICT, het opleidingsfonds voor de arbeidsmarkt ICT, heeft pr-eDICT ontwikkeld, een arbeidsmarktdashboard wat elk kwartaal informatie bevat over aantallen ICT-professionals, vacatures en actuele overzichten van ICT-studenten of ICT-gerelateerde opleidingen.

Daarnaast heeft CA-ICT-voorzitter Ron de Mos het Deltaplan ICT 2019 – 2022 gepresenteerd om te komen tot een publiek-private samenwerking met een totale investering van 222 miljoen euro. Hiervoor worden ten minste 30.000 ICT professionals bijgeschoold en worden ruim 10.000 werkzoekenden aan werk geholpen. Daarnaast doorlopen 10.000 mensen een loopbaanoriëntatietraject.

Geen klein bier

Louis Spaninks van CA-ICT denkt niet dat de 222 miljoen euro te hoog gegrepen is. “Klein bier zet geen zoden aan de dijk, er is een forse investering nodig om de serieuze tekorten op de arbeidsmarkt aan te pakken. We moeten nu echt vol gas gaan geven!”

Het Deltaplan ICT is een aanzet om de arbeidsmarkt ICT sneller in beweging te krijgen. De investering van 222 miljoen moet voor de helft worden bekostigd door de overheid en voor de andere helft door het bedrijfsleven. “Die bedrijven betalen wel, is mijn ervaring. Maar het werkt stimulerend als de overheid hierin ook haar verantwoordelijkheid neemt”, reageert Spaninks. Tot nu toe is de reactie vanuit de overheid nog niet verder gegaan dan ‘interessant’, vertelt hij.

Gat moet gedicht

Maar hij is ervan overtuigd dat de overheid straks met een smak geld over de brug komt. Het kan ook niet anders: digitalisering en ICT vindt plaats dwars door alle sectoren van de Nederlandse economie. Zo’n 70% van de ICT’ers werkt buiten de ICT-branche. Voor 2020 zijn er ten minste 500.000 ICT’ers nodig, dit jaar zijn dat er nog 444.000. Het aantal ICT-vacatures zal in 2020 rond de 100.000 schommelen. “Om het gat tussen vraag en aanbod te verkleinen moet massief worden geïnvesteerd in extra instroom, doorstroom en vooral duurzame inzetbaarheid”, aldus Spaninks.

Spaninks is in gesprek met succesvolle initiatieven als Make IT Work (een omscholingstraject van de HvA), Tech Connect (een plan voor meer ICT'ers in de metropoolregio Amsterdam) en de Rotterdamse ICT-campus, om aansluiting te zoeken. Daarnaast is hij in gesprek met onder meer NCO-NCW, diverse ministeries en gemeenten om de problemen op de ICT-arbeidsmarkt hoger op de agenda te krijgen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in