Overslaan en naar de inhoud gaan

Instroom hbo-ICT-opleidingen neemt iets af

De instroom bij ICT-opleidingen op het hbo is in leerjaar 2021-2022 iets lager dan een jaar eerder. 5.148 nieuwe studenten stroomden dit schooljaar in op een ICT-opleiding, tegenover 5.650 in 2020-2021. Alleen bij bio-informatica nam het aantal nieuwe studenten iets toe.
Studie
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De meeste studenten kiezen nog altijd voor de studie hbo-ICT. De instroom voor deze opleiding kwam dit jaar uit op 3.831, zo blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen. Toch zijn dit er wel minder dan vorig jaar, toen de instroom nog op 4.193 nieuwe studenten uitkwam. De laatste keer dat de instroom bij hbo-ICT lager was dan 4.000 nieuwe studenten, was in 2016, toen de studie er 3.753 nieuwe studenten bij kreeg.

En ook bij de studies informatica en technische informatica is sprake van een lichte daling in de instroom. 947 studenten kozen voor de opleiding informatica (-117) en 256 kozen voor technische informatica (-29). Bij de studie bio-informatica steeg het aantal nieuwe studenten juist met 6 ten opzichte van een jaar eerder, tot in totaal 114.

Overal daling

De daling in de instroom blijft niet beperkt tot ICT-opleidingen. De Vereniging Hogescholen benadrukt dat de instroom over de gehele linie met 8,6% daalde ten opzichte van vorig jaar, waardoor het weer uitkomt op het niveau van voor de coronacrisis. “Corona had een groot effect op de instroom van studenten in het hbo. Dat effect lijkt nu uitgewerkt. De instroom is nu weer in lijn met wat we gewend waren voordat de coronacrisis uitbrak”, zegt voorzitter Maurice Limmen.

Volgens de organisatie stroomden er met name minder havisten in: de instroom daalde onder deze groep met 17,1%. Maar er stroomden ook minder vwo’ers en mbo’ers in op het hbo. Bij deze groepen gaat het om een afname van respectievelijk 7,2% en 6,5%.

Nieuwe daling mogelijk

De Vereniging Hogescholen waarschuwt verder dat er volgend schooljaar opnieuw een fluctuatie plaats kan vinden in de instroomcijfers. De bedoeling is namelijk dat het leenstelsel wordt afgebouwd, wat effect kan hebben op de instroom.

“Het risico bestaat dat scholieren hun studie een jaar uitstellen in afwachting van een aantrekkelijker vorm van studiefinanciering. Dat wil ik ze trouwens met klem ontraden, want de samenleving zit te springen om goed opgeleide mensen. In alle sectoren zien we grote krapte op de arbeidsmarkt, zeker ook in de zorg, het onderwijs en de techniek”, aldus Limmen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee