Overslaan en naar de inhoud gaan

Instroom hbo-ICT-opleidingen stijgt licht

De instroom bij ICT-opleidingen op het hbo is in het leerjaar 2020-2021 opnieuw iets hoger dan in voorgaande jaren. In totaal kozen 5.542 studenten voor een opleiding op IT-gebied, tegenover 5.433 in leerjaar 2019-2020. En ook het aantal gediplomeerden is iets gestegen.
studie
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

De meeste ICT-studenten kiezen voor de opleiding hbo-ICT, waar de instroom dit schooljaar uitkwam op 4.193, blijkt uit cijfers van de Vereniging Hogescholen. Dat zijn nauwelijks meer studenten dan in het voorgaande schooljaar, toen de instroom op 4.117 studenten lag.

Ook bij de studie Informatica is sprake van een lichte stijging in de instroom. 1.064 studenten stroomden daar in, tegenover 1.007 vorig jaar. Bij de opleiding Technische Informatica daalde de instroom echter. Slechts 285 studenten stroomden dit jaar in bij deze opleiding, terwijl dat er in 2019-2020 nog 309 waren.

Het aantal ICT-studenten op hbo dat vorig jaar zijn diploma haalde, steeg ook licht. In 2019 behaalden 2.619 studenten hun diploma, 126 meer dan in 2018. 2.035 van hen rondde de studie hbo-ICT succesvol af. 467 studenten behaalden hun diploma voor Informatica en 117 slaagden voor de studie Technische Informatica. 

Stijging door corona

Volgens de Vereniging Hogescholen steeg het aantal eerstejaarsstudenten in het gehele hoger beroepsonderwijs, grotendeels als gevolg van de coronacrisis. Het aantal nieuwe studenten steeg met 10 procent naar 124.683. Het totaal aantal ingeschreven studenten bij hogescholen steeg daarmee naar een recordaantal van 490.452. 

De stijging is voor een groot deel toe te schrijven aan de coronacrisis. Het aantal studenten met een havo-vooropleiding steeg bijvoorbeeld met 12,2 procent omdat er in 2020 geen centraal examen werd afgenomen. Daardoor slaagden meer havisten voor hun eindexamen. Ook kozen meer studenten voor een tussenjaar en werden meer mbo-studenten (voorwaardelijk) toegelaten tot het hbo. 

Volgens de Vereniging Hogescholen was er vooral sprake van een hogere instroom bij tekortsectoren. Zo steeg de instroom in technische opleidingen met 5,8 procent en de instroom bij de pabo zelfs met 31,7 procent. "Dat nu ook meer studenten kiezen voor een technische studie, stemt mij hoopvol. Zo helpen hogescholen bij het terugdringen van de tekorten op de arbeidsmarkt in al deze beroepen", zegt voorzitter Maurice Limmen.

Voorzitter waarschuwt

Volgens Limmen zijn er wel risico's verbonden aan de sterke stijging in de instroom. "Zo’n forse, onverwachte stijging in combinatie met corona legt een grote druk op hogescholen. Daarom vragen hogescholen om financiële compensatie om alle nieuwe studenten goed te kunnen blijven begeleiden."

Ook benadrukt Limmen dat extra begeleiding nodig is nu studenten grotendeels online onderwijs volgen. "Bijvoorbeeld bij studenten die hun mbo-opleiding nog niet geheel hadden afgerond. Hogescholen bieden die extra begeleiding, maar dat geeft extra druk."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in