Overslaan en naar de inhoud gaan

HP wil in drie jaar tijd 6.000 werknemers ontslaan

Na Twitter en Facebook kondigt ook computermaker HP aan dat het in de aankomende jaren duizenden banen wil schrappen. Dat is het gevolg van een dalende vraag naar computers, waardoor HP de omzet het afgelopen kwartaal van zijn gebroken boekjaar zag dalen.
HP personeel

De omzet van HP daalde in het vorige kwartaal met 11 procent op jaarbasis tot 14,8 miljard dollar (omgerekend zo’n 14,4 miljard euro). Die daling komt met name doordat het bedrijf het grootste deel van zijn geld verdient met de verkoop van computers. En juist de vraag daarnaar blijft aanhoudend laag.

Om kosten te besparen wil HP onder meer in de aankomende drie jaar afscheid nemen van 6.000 werknemers. Dat komt neer op zo’n 10% van het wereldwijde personeelsbestand dat 61.000 werknemers telt.

Andere massaontslagen

Ook Facebooks moederbedrijf Meta en Twitter kondigden eerder aan veel banen te gaan schrappen. Bij Twitter gebeurde dat in de eerste week dat Elon Musk aan het hoofd van het bedrijf stond. Hij besloot toen het personeelsbestand te halveren. In de weken daarna stapten nog meer werknemers zelf op.

Meta liet begin november weten dat het wereldwijd ruim 11.000 banen - of 13% - schrapt. Het bedrijf heeft last van adverteerders die minder geld steken in online reclame en kampt met hogere kosten door de gestegen rente en hogere inflatie.

Volgens arbeidsmarktexperts hebben dergelijke ontslagrondes en vacaturestops niet direct grote invloed op de Nederlandse IT-arbeidsmarkt, die nog altijd extreem krap blijft. Zo stelde NLdigital-arbeidsmarktexpert Jelmer Schreuder eerder tegenover AG Connect dat er vooral dingen bij individuele grote platformen spelen. "Maar dat zijn hele a-typische bedrijven, die niet representatief zijn voor de hele sector.”

Bovendien komen ontslagen IT'ers in Nederland waarschijnlijk snel weer aan het werk. “Een groot bedrijf kan zelfs helemaal verdwijnen en dan nog is dat niet genoeg om de krapte op te lossen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in