Overslaan en naar de inhoud gaan

Geen hogere tarieven ondanks krappe IT-arbeidsmarkt

Werkgevers lijken maar matig in de buidel te willen tasten voor IT-personeel. Ondanks dat het aantal IT-vacatures het afgelopen jaar is verdrievoudigd en het aantal sollicitanten nagenoeg gelijk is gebleven, groeien de tarieven vooralsnog maar weinig mee.
geld
© Shutterstock
Shutterstock

Het aantal IT-vacatures groeide het afgelopen jaar van 200.000 naar 600.000 vacatures, blijkt uit onderzoek van De Staffing Groep. Het aantal sollicitanten bleef vorig jaar gelijk. Als gevolg van de toenemende krapte, daalde het aantal reacties per vacature fors. In april 2020 kwamen er nog ruim drie reacties gemiddeld, een jaar later daalde dat naar gemiddeld twee per vacature.

Developer, functioneel beheerder en tester zijn vacatures waarop IT-sollicitanten het liefst reageren, blijkt uit het onderzoek. Als het gaat om businessgerelateerde IT-functies gaat de voorkeur uit naar IT-consultant, -projectmanager en -projectleider.

Salaris niet belangrijkste

Ondanks de groeiende krapte, krijgen IT-professionals geen hogere uurtarieven, constateert De Staffing Groep. Het salaris is voor IT’ers niet het belangrijkste, blijkt uit verschillende onderzoeken. In het rapport haalt de detacheerder een onderzoek van Jobdigger aan waaruit blijkt dat IT’ers naast een goed salaris vooral werksfeer, een vast contract en werkinhoud belangrijk vinden. Ook de Salary Survey van AG Connect en Berenschot wijst uit dat het ICT’ers niet zozeer om een hoog salaris gaat, maar dat ze meer geven om goede sfeer of collegialiteit.

Volgens CEO Wessel van Alphen van De Staffing Groep kijken organisaties steeds vaker verder dan alleen werving en richten ze zich op het behouden, belonen en ontwikkelen van talent. Dat betekent anders kijken naar het wervingsproces en ook naar het eigen personeelsbestand, zegt hij. “Veel traditionele IT-organisaties zijn nog te veel gefocust op het aantrekken van IT’ers, terwijl er aan de achterkant veel talent verloren gaat. Alleen door het bestaande talent binnen je organisatie optimaal in te zetten en op te leiden voorkom je dat je uit dezelfde vijver vist als veel branchegenoten.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in