Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit vinden Nederlandse techstudenten de meest aantrekkelijke werkgevers

Nederlandse techstudenten vonden Tesla jarenlang de meest aantrekkelijke werkgever. Maar dit jaar is het bedrijf van zijn troon gestoten, zo blijkt uit jaarlijkse onderzoek van Universum, dat zich specialiseert in employer branding. Het autobedrijf van Elon Musk moet het nu doen met een tweede plaats, terwijl ASML nu het meest aantrekkelijk wordt gevonden.
blije ontwikkelaar
© Shutterstock
Shutterstock

Universum ondervroeg tussen oktober 2022 en maart 2023 maar liefst 27.543 Nederlandse studenten van 53 universiteiten naar wat zij de meest aantrekkelijke werkgevers vinden. 5.982 van die studenten volgen een opleiding in de categorie engineering, IT of natuurwetenschappen.

Deze groep studenten geeft dit jaar dus aan dat ASML de meest aantrekkelijke werkgever is. Vorig jaar stond de chipmachinemaker nog veel lager in de ranglijst, namelijk op plek vier. Destijds moest ASML Tesla, Apple en Google nog voor zich laten. Tesla moet het dit jaar echter doen met de tweede plaats, Google met de derde plek en Apple komt zelfs uit op de vijfde plek. De Rijksoverheid neemt dit jaar de vierde plaats in. 

Toekomstig salaris belangrijk

Waarom Tesla precies van zijn troon gestoten is, is niet bekend. Universum geeft namelijk geen toelichting op waarom voor bepaalde bedrijven gekozen is. Maar de organisatie vroeg de Nederlandse studenten wel naar hun voorkeuren binnen bedrijven, al werd dit niet per soort opleiding uitgesplitst.

Nederlandse studenten geven aan dat ze het vooral belangrijk vinden dat ze in de toekomst veel gaan verdienen en dat het werk uitdagend is. Ook vinden studenten een prettige werkomgeving belangrijk, net als dat het bedrijf zijn werknemers respecteert en dat ze baanzekerheid hebben. 

Wel valt op dat hier er verschillen zijn tussen mannen en vrouwen. Vrouwelijke studenten vinden een prettige werkomgeving en dat het bedrijf zijn werknemers respecteert belangrijker dan een hoog salaris. Mannen vinden het salaris juist het belangrijkste, gevolgd door uitdagend werk en innovatie. 

Mening van professionals

Universum ondervroeg tussen oktober en maart niet alleen studenten, maar ook 11.868 professionals uit 53 industrieën. Daaruit blijkt dat groep uit de engineering-, IT- en natuurwetenschappelijke industrieën van mening verschilt met de studenten. Zij vinden namelijk niet ASML, maar de Rijksoverheid de meest aantrekkelijker werkgever. ASML moet het in deze lijst doen met de tweede plaats. Verder staan in de top vijf Rijkswaterstaat, Google en het Ministerie van Defensie. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in