Overslaan en naar de inhoud gaan

FinOps-specialisten enorm in trek, maar moeilijk te vinden

Maar liefst 88% van de Nederlandse bedrijven werft actief mensen met zowel financiële als technische expertise, de zogeheten FinOps-specialisten, om meer waarde uit hun cloudinvesteringen te halen. Dat stelt VMware op basis van eigen onderzoek onder honderd bedrijfsleiders  van grote organisaties in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Italië. 

Magneet die mensen aantrekt.
Shutterstock.com

FinOps-specialisten hebben een expertise in het begrijpen, beheren en optimaliseren van de kosten van cloudinfrastructuren. Iets wat hard nodig is, nu veel bedrijven meer met de cloud doen. 81% van de Nederlandse respondenten en 90%  van alle respondenten acht een combinatie van vaardigheden op het gebied van kostenoptimalisatie en technische kennis dan ook essentieel om cloudinnovatie te stimuleren, aldus het onderzoek. 

“Cloud is cruciaal voor de meeste bedrijven om waardevolle digitale diensten aan te bieden aan klanten en medewerkers en om hun bedrijf te optimaliseren. Maar efficiëntie en waar voor je geld zijn belangrijk voor C-Suites in 2023", verklaart Martin Hosken, Chief Technologist for Cloud EMEA van VMware. "De kosten zijn bekend, maar bedrijven willen nu weten waar en wanneer ze de voordelen van cloud in hun bedrijf zullen zien."

56% van de Nederlandse respondenten vindt het kunnen ontwikkelen en implementeren van strategieën om clouduitgaven te optimaliseren dan ook de belangrijkste vaardigheid als het gaat om het werven voor cloudfuncties. De helft van de Nederlandse respondenten vindt verder het kunnen maken van rapporten en analyses voor de C-Suite de meest gezochte vaardigheid en een kwart vindt het belangrijk dat specialisten een holistisch zakelijk begrip van cloudprocessen hebben.

Veel vraag, weinig aanbod

Het vinden van deze FinOps-specialisten blijkt echter nog een uitdaging. 63% van de Nederlandse respondenten krijgt het niet voor elkaar om FinOps-specialisten te werven en 81% lukt het niet om senior stakeholders te overtuigen van de business case voor de cloud. Tegelijkertijd steeg het aantal zoekopdrachten naar FinOps-functies in de afgelopen drie jaar met 1200% in Nederland. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in