Overslaan en naar de inhoud gaan

Windows 10 krijgt zelfherstel voor brakke updates

De automatische en aanhoudende updates voor Windows 10 zorgen soms voor problemen, die in ernstige gevallen tot vastlopers en zelfs dataverlies kunnen zorgen. Microsoft heeft nu een stille update doorgevoerd die hier tegen moet helpen. Windows 10 kan nu automatisch een update weer verwijderen als die voor een crash heeft gezorgd, door bijvoorbeeld incompatibiliteit.
Blue Screen of Death
© Microsoft
Microsoft

"Windows installeert automatisch update om je device veilig te houden en op peak efficiency te laten draaien", begint het knowledge base-artikel van Microsoft over de nieuwste functionaliteit van Windows 10. "Af en toe kunnen deze updates mislukken door incompatibiliteit of issues in nieuwe software", gaat de informatieve tekst verder. Windows 10 is de afgelopen tijd geplaagd door diverse bugs in updates, waarbij de grote Oktober Update van afgelopen jaar voor veel problemen heeft gezorgd.

Bugs in Oktober Update

Die meest recente van de grote halfjaarlijkse verbouwingen van Microsofts besturingssysteem is dan ook nog maar weinig in gebruik. Microsoft zelf heeft de automatische uitrol van die herfst-2018 release nog altijd niet over de volle breedte ingezet. Daarnaast houden geschrokken gebruikers de boot af. Windows 10 is nu wel voorzien van een stilletjes uitgebrachte update om zelf aan herstel te kunnen doen na brakke updates.

Gebruikers kunnen na het mislukken van een reboot de melding krijgen 'We hebben enkele recent geïnstalleerde updates verwijderd om je device te herstellen van een opstart-failure'. Als Windows zo'n vastloper detecteert, zal het proberen om dit zelf op te lossen door recent geïnstalleerde updates weer te deïnstalleren. Om herhaling - en daarmee een reboot-loop - te voorkomen, zal Windows dan ook herinstallatie van problematische updates 30 dagen lang voorkomen. "Dit geeft Microsoft en onze partners de gelegenheid om de failure te onderzoeken en eventuele issues te fixen."

Handwerk en deïnstallatie

Het blijft wel mogelijk voor gebruikers om updates die zij wel nodig achten - of waarvan zij menen dat die niet problematisch zijn - handmatig toch te installeren. Microsoft reikt hiervoor instructies aan. Als daarna opstarten alsnog mislukt, zal Windows 10 de betreffende updates weer deïnstalleren. Het knowledge base-artikel waarin de softwareleverancier dit uiteenzet, is gedateerd op 11 maart, maar is door het bedrijf afgeschermd voor indexering door zoekmachines, merkt Toms Hardware op.

Een snelle controle door AG Connect bevestigt dit. Zoeken op de titel van het knowledge base-artikel levert niet die bron op, maar slechts andere webpagina's op waar de gezochte informatie op wordt vermeld. Dit geldt ook voor Microsofts eigen zoekmachine Bing.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in