Overslaan en naar de inhoud gaan

VPN's 'gesaboteerd' door bug in lente-update Windows 10

De grote lente-update van dit jaar (build 1903) voor Windows 10 wordt sinds juni breed aangeboden door Microsoft. De uitrol gebeurt behoedzaam, vanwege het bug-festijn met de grote herfst-update van vorig jaar (1809). De directe opvolger lijkt van hogere kwaliteit, maar toch is een opvallende bug opgedoken. De 1903-release kan in combinatie met een optionele update de werking van VPN's saboteren.
Blue Screen of Death
© Microsoft
Microsoft

Formeel gezien is de lente-update van 2019 eind mei al uitgebracht, waarna bredere distributie via Windows Update in juni is gevold. Beheerders bij grotere bedrijven en organisaties kunnen de boot nog even afhouden, wat verstandig kan zijn met het oog op testen met de eigen software-omgeving én met bugs in Windows 10. Laatstgenoemde is nu (weer) aan de orde. De lente-update blijkt in combinatie met de optionele update KB4501375 een interne service te saboteren. Het gaat om de Remote Access Connection Manager (RASMAN) die dienst doet voor VPN-verbindingen, ook voor VPN-software van derden.

Bug niet voor iedereen

De onderliggende RASMAN-service kan onverwacht stoppen en geeft dan een foutmelding (0xc0000005). Dit gebeurt niet op alle computers met Windows 10 die zijn bijgewerkt naar de lente-update en voorzien van de optionele update. De bug in de service voor verbindingen op afstand raakt apparaten waar het niveau voor diagnostische data handmatig is geconfigureerd op de niet-standaard instelling van 0 (nul). Een andere 'vereiste' voor het optreden van de 'VPN-sabotage' is dat het VPN-profiel staat ingesteld op Always On VPN (AOVPN).

Ironisch genoeg is de optionele update een zogeheten tussentijdse kwaliteitsupdate, die juist bugs moet fixen. Dat doet deze update ook wel; het brengt een reeks aan oplossingen voor uiteenlopende 'issues'. Deze omvatten problemen met Hyper-V virtualisatie op een specifieke processorlichting (stepping) van AMD, vastlopers voor Office 365-apps die als App-V packages worden aangeboden, en upgradeblokkade voor sommige Windows 7-installaties die antivirus van derde partijen geïnstalleerd hebben.

Eind juli, naar schatting

In het supportdocument over KB4501375 draagt Microsoft workarounds aan voor de nieuw ontdekte VPN-bug in Windows 10 1903, in combinatie met de kwaliteitsupdate. Daar merkt de softwareproducent ook op dat het werkt aan een fix en dat die oplossing naar schatting eind juli beschikbaar zal zijn. Upgraden naar de 2019 lente-update moet vanaf de zomervakantieperiode dus beter kunnen verlopen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in