Overslaan en naar de inhoud gaan

Testers gezocht voor Firefox-beheeropties

De zakelijke versie van Firefox Quantum, ESR (extended support release) 60, komt uit op 8 mei. Mozilla zoekt nu beheerders die willen testen.
Firefox ESR
© Mozilla
Mozilla

Firefox Quantum is voor consumenten al beschikbaar sinds november, en is een geheel herziene versie van de browser die vooral gericht is op snelheid. Daarnaast gebruikt Quantum volgens Mozilla 30 procent minder geheugen dan naaste concurrent Chrome.

Groepsbeheer

Open source-stichting Mozilla brengt eindelijk beheeropties naar zijn browser: de aankomende ESR-variant van Firefox Quantum is uitgerust met een policy engine. Deze ingebouwde beheermogelijkheden zijn compatibel met Windows Group Policy, en voor wie niet met Windows GPO werkt is er een policies.json-bestand.

Beheerders krijgen hiermee de mogelijkheid om voor alle gebruikers tegelijk diverse zaken in- en uit te schakelen. Dit omvat app-updates, autocomplete voor formulieren en het onthouden van wachtwoorden. Firefox-maker Mozilla is nu actief op zoek naar feedback over de Quantum ESR-bèta. Een overzicht van de reeds geïmplementeerde beheermogelijkheden staat op Github.

Extended Release

ESR-versies van Firefox zijn al beschikbaar sinds versie 10. Beheerders, met name degenen die eigen webtoepassingen onder hun hoede hebben, hadden toen aangegeven het snelle tempo van Mozilla (iedere 6 tot 8 weken een nieuwe versie) niet te kunnen bijhouden. De aparte ESR-versies voor zakelijk gebruik zijn gebaseerd op een stabiele consumentenversie, op dit moment Firefox 52, en kennen een flinke overlappingsperiode. De laatste editie van versie 52 (ESR 52.9) wordt uitgebracht op 3 juli; end-of-life (EOL) is 8 weken later op 28 augustus. Firefox Quantum ESR is dan al 16 weken uit bèta.

EOL voor versie 52 betekent ook dat alleen nog WebExtensions kunnen worden gebruikt, en alle verouderde add-ons moeten worden vervangen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in