Beheer

IT beheer
Firefox Quantum

Firefox saboteert add-ons, voor snelheid

De nieuwste Firefox-versie brengt veel add-ons ten einde. Browsermaker Mozilla voert namelijk een forse verandering door.

© Mozilla
14 november 2017

De nieuwste Firefox-versie brengt veel add-ons ten einde. Browsermaker Mozilla voert namelijk een forse verandering door.

Qua versie is Firefox 57 slechts één nummertje opgehoogd, maar onder de motorkap is de webbrowser flink verbouwd. De open source software is volgens de maker twee keer sneller ten opzichte van zichzelf (versie 52). Dit kent wel een prijs: add-ons.

De nieuwste versie, codenaam Quantum, is vandaag officieel uitgekomen. De 57e versie van Firefox is door open source stichting Mozilla opgevoerd. Dit is niet alleen qua snelheid, maar ook qua geheugengebruik. Naast de snelheidsverdubbeling gaat Mozilla prat op een geheugengebruik dat 30 procent lager ligt dan dat van concurrent Chrome. Dit blijkt uit eigen metingen van Mozilla, uitgevoerd op een Surface laptop en een MacBook Pro.

Harde overgang

De verbeteringen in Firefox hebben wel een keerzijde. Voor functionele uitbreidingen, zogeheten add-ons, is Mozilla overgestapt op een nieuwe framework. De overgang van XUL naar WebExtensions is lang geleden al aangekondigd, maar niet alle makers van add-ons zijn daarin meegegaan. Sommige add-ons kunnen in het nieuwe WebExtensions niet doen wat ze voorheen deden, weet ZDnet te duiden.

Natuurlijk is er een handige add-on om te controleren welke add-ons de upgrade naar Firefox 57 wel of niet kunnen overleven. Ironisch genoeg is die Add-on Compatibility Reporter zelf niet compatibel met Firefox Quantum. Versie 57 van de open source browser brengt een harde overgang voor de functionele uitbreidingen waardoor het ooit juist populair is geworden en waarmee het de dominantie van Internet Explorer heeft doorbroken.

MEER AG CONNECT?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.